Viestipyhiinvaellus saapuu Pyhärannan seurakuntaan–Vaellukselle ovat tervetulleita kaikki elämän pyhiinvaeltajat maailmankatsomuksesta riippumatta

0
Pyhärannan kirkko täyttyy seurakuntalaisten lisäksi pyhiinvaeltajista sunnuntaina 7. elokuuta. Kuva: Niko Vahtera

Helatorstaina Savonlinnasta lähtenyt viestipyhiinvaellus saapuu lauantaina 6. elokuuta Pyhärantaan. Viesti on kulkenut koko kesän Savonlinnasta halki Suomen Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin. Matkaa on tehty kävellen, pyöräillen ja kirkkoveneellä.

– Pyhärannassa kuljemme pyörillä ja kunnosta riippuen myös autolla, kertoo Pyhärannan kirkkoherra Riitta Komu.

Koko reitille ovat osallistuneet sadat eri-ikäiset vaeltajat ja monet vapaaehtoiset. Viestikapulana kulkee yksinkertainen vesipullo muistuttaen puhtaan veden tärkeydestä.

Mukaan vaellukselle on voinut lähteä päiväksi tai useammaksi oman kiinnostuksen ja aikataulujen mukaan. Etappien välimatkat vaihtelevat muutamasta kilometristä aina 28 kilometriin saakka.

Pyhärantaan viestikapula tulee puolenpäivän maissa. Paikkana on Ihoden Nuokkari, jossa on reissukahvila kello 12–15. Noin kello 13 Ihoden Kiri lähtee viemään kapulaa pyörillä kohti Rohdaisten kirkkoa.

Seurakuntatalolla on Marttojen soppapäivällinen kello 15–18.30. Pyhärannan Korpiankkurit pitävät kirkon rannassa iltanuotion kello 19.

Sunnuntaina kello 8–9.30 seuriksella on aamupala. Kirkossa on kello 10 Vaeltajan kirkko ja matkaan siunaaminen. Noin kello 11.30 Pyhärannan Myrsky lähtee viemään kapulaa kohti Kalannin kirkkoa, jossa on Pyhiinvaeltajien messu kello 14 ja viestikapulan luovuttaminen.

Nykyajan pyhiinvaeltajien matkan motivaationa voivat olla hengellisten tai henkisten syiden lisäksi esimerkiksi halu vaeltaa luonnossa ja kulkea kulttuurihistoriallisilla paikoilla, irtioton kaipuu arjesta ja halu koetella omia rajoja. Erilaiset reitit tarjoavat luontoelämyksiä, hiljentymistä ja tarinoita historiasta. Ekologiset ja kestävän tulevaisuuden kysymykset ovat yhä tärkeämpiä nykypyhiinvaeltajille. Monet etsivät tapoja vaeltaa ja kokea matkailun elämyksiä ekologisesti.

Yli 1000 kilometriä ja kuusi hiippakuntaa yhdistävä viestipyhiinvaellus päättyy 14. elokuuta Turun tuomiokirkossa pidettävään juhlajumalanpalvelukseen. Vaellukselle ovat tervetulleita ovat kaikki elämän pyhiinvaeltajat maailmankatsomuksesta tai aiemmasta vaelluskokemuksesta riippumatta.

Aikataulut, ilmoittautuminen ja lisätiedot viestipyhiinvaelluksesta löytyvät osoitteesta pyhiinvaellussuomi.fi/viestipyhiinvaellus