Baletin ilosanomaa Vancouverista Vakka-Suomeen – Laitilaan avautuu syyskuussa uusi balettikoulu

0
Heidi Zoltyn tytär Daina, 22, muutti vanhempien mukana Laitilaan. Hän on tanssinut balettia 20 vuotta elämästään ja edennyt satubaletista ammattilaistanssijaksi.

Ihmisestä riippuen Laitila näyttäytyy joko sopivankokoisena, rauhallisena pikkukaupunkina tai liian pienenä kyläpahasena. Ensin mainittuun joukkoon kuuluvat Heidi ja Jack Zolty perheineen. He jättivät elämän Vancouverissa taakseen, ostivat talon Untamalasta ja ovat avaamassa keskustan liepeille balettikoulua.

– Kun aamulla herään, avaan ikkunan ja voin kuulla lintujen laulavan. Se on kaunista, perheen äiti Heidi ihastelee.

Heidillä on ollut oma balettikoulu Vancouverissa lähes 30 vuoden ajan. Ennen balettikoulun avaamista hän teki pitkän kansainvälisen uran baletin parissa Etelä-Afrikassa ja Euroopassa. Heidi jatkaa kanadalaisten opiskelijoidensa opettamista videon välityksellä.

– Aloitin itse baletin ollessani noin 2,5-vuotias. Monet oppilaistani ovat aloittaneet myös nuorina, tanssineet vuosia, ja nyt he toimivat opettajina koulussani. Haluaisin tarjota täälläkin lapsille turvallisen kasvuympäristön, jossa he voivat harrastaa ystäviensä kanssa.

Perhe etsi tiloja balettikoululleen Laitilan lisäksi myös muista lähikunnista. Laitilassa vaihtoehtoja oli useampia, mutta nähtyään entisen sisustuskaupan tilat Kaukolantien varrella, Heidi pystyi jo kuvittelemaan tanssijat harjoittelemassa avoimessa tilassa.

– Tämä tila on täydellinen. Täällä ei ole tolppia tai seiniä, vaan tämä on yhtä avointa tilaa, jossa mahtuu juoksemaan ja tanssimaan. Tila on paljon suurempi kuin tanssikoulullani Kanadassa.Oppilaani varmaan ovat kateellisia, Heidi naurahti.

Matka Kanadasta Suomeen ja Laitilaan on pitkä, ja vastaavia muuttotarinoita ei monia löydy. Mikä sai perheen jättämään kaiken taakseen suurkaupungissa ja muuttamaan maaseutuvaltaiseen Laitilaan?

– Korona sulki kaiken Kanadassa. Hallitus kohteli epätasa-arvoisesti pienyrityksiä, ja balettikouluni oli myös pitkään kiinni. Sen kaiken keskellä halusimme tehdä muutoksen. Kysyimme lapsiltamme, missä he haluaisivat asua, jos he saisivat päättää.

– Poikamme on säveltäjä, ja hän kertoi Sibelius-Akatemiasta. Otimme selvää siitä, millaista Suomessa olisi asua. Niin päädyimme tänne viime vuoden lokakuussa. Aluksi olimme Helsingissä, sitten Turussa, kunnes löysimme ihanan talon täältä Untamalasta.

Perhe on saanut loistavan vastaanoton, ja ihmiset ovat olleet heidän mielestään ystävällisiä ja avuliaita. Heidi toivoo balettikoulunsa saavan yhtä hyvän vastaanoton. Pienellä paikkakunnalla tanssijoita ei välttämättä ole kovin paljoa, mutta Laitilan sijainti suhteessa muihin paikkakuntiin on hyvä.

– Monet ovat valmiita matkustamaan harrastusten vuoksi. Rauma, Uusikaupunki, Eura ja Raisio ovat hyvällä etäisyydellä täältä, joten toivon voivani levittää sanomaa balettikoulustani.

Kaikki saavat tulla kokeilemaan tanssimista ennen päätöstä siitä, haluaako harrastusta jatkaa. The English Ballet School tarjoaa tunteja kaikenikäisille ja -tasoisille. Tavoitteellinen harjottelu on myös mahdollista, sillä balettikoulussa edetään taso kerrallaan. Niiden välillä suoritetaan kansainvälinen Cecchetti-koe.

Heidi käyttää opetuksessaan Cecchetti-metodia, jossa kiinnitetään huomiota lapsen kasvuun ja kehitykseen. Tällöin harjoittelu muovataan jokaiselle ikäluokalle sopivaksi. Se kehittää kaikkia osa-alueita tasapainosta kehonhallintaan.

– On tärkeää edetä lapsen ja nuoren tahtiin, sillä liian kova treenaaminen voi aiheuttaa suuria hankaluuksia. Baletti sopii kaikille sen monipuolisuuden vuoksi. Kannustan kaikkia kokeilemaan.

Jos kaikki sujuu hyvin, Heidi haluaisi tulevaisuudessa järjestää yhteisiä esityksiä musiikkiopiston kanssa sekä järjestää matkoja Laitilan ja Vancouverin balettikoulujen välillä.

– Unelmani olisi tuoda kanadalaisia oppilaitani tänne ja mahdollisuuksien mukaan lähteä täältä oppilaiden kanssa Kanadaan. Näin lapset saisivat uusia ystäviä ja kokemuksia yhteistyön tekemisestä yli valtion rajojen.

The English Ballet School järjestää avoimien ovien päivän lauantaina 3. syyskuuta kello 13–16. Tällöin kaikki halukkaat voivat tulla tutustumaan baletin maailmaan sekä ilmoittautua kursseille. Syyslukukauden on määrä alkaa 10. syyskuuta. Balettikoulu sijaitsee osoitteessa Kaukolantie 18. Balettikoulun nettisivut: https://www.englishballetschool.fi/