Edullisia elämyksiä

0

Kolmisen vuotta sitten avattu Hierkonpolun retkeilyreitti Pyhärannan Reilassa on osoittautunut menestykseksi. Meren rantaa myötäilevä polku on löytänyt kävijänsä niin lähikunnista kuin kauempaa Suomesta ja maailmalta.

Metsähallitus mittasi luontokohteen kävijämäärän viimeisen 12 kuukauden ajalta. Lukemaksi tuli yli 11 000 kävijää. Se tarkoittaa keskimäärin 32 kävijää päivässä.

Hierkonpolku on noussut Vakka-Suomen suosituimpien luontokohteiden joukkoon. Eikä ihme. Meren rannat ovat näillä seuduilla melko täyteen rakennettuja. Niille ei pääse patikoimaan ja nuotiotulille monessakaan kohtaa, ainakaan kolmea kilometriä kuten Hierkonpolulla. Retkeilyreitti on hyvin merkitty, joten sille uskaltaa lähteä kokemattomampikin luonnossa liikkuja.

Hierkonpolun retkeilyreittiä ylläpitää Reilan kyläyhdistys Reidu. Metsähallitus pyrkii vastaavaan yhteistyöhön monissa eri kohteissaan, sillä paikallinen yhdistys pitää luontokohteen jatkuvassa tarkkailussa ja hyvässä kunnossa.

Hierkonpolku saa mitä todennäköisimmin huomenna lauantaina runsaasti kävijöitä, ehkä myös yöpyjiä. Lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää. Päivää rohkaistaan viettämään rennosti itselle sopivalla tavalla, esimerkiksi nauttimalla mustikkapiirakkaa, retkeilemällä tai nostamalla lipun salkoon.

Moni viettää lauantaina venetsialaisia eli nauttii kauniisti pimenevästä elokuun illasta luonnon helmassa. Se sopii hyvin teemaan.

Suomen Latu haastaa kaikki suomalaiset nukkumaan Suomen luonnon päivän jälkeisen yön ulkona. Teemayön ideana on rohkaista ihmisiä yön yli kestävään retkeilyyn. Yhdistyksen mukaan ulkona nukkuminen ulkona lisää hyvinvointia ja on edullinen elämys kaikenikäisille.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi