Ehtoohartaudessa muistellaan Juho Valtasta

0
Helinin torpalla muistellaan Juho Valtasta ehtoohartauksessa.

Perinteinen lauantai-illan ehtoohartaus 13. elokuuta Helinin Torpalla on tänä kesänä omistettu rukoilevaissaarnaja Juho Kustaa Valtasen muistolle. Valtanen syntyi Pyhärannan Hirslahdella 1873, mutta jo 10-vuotiaana hän muutti isänsä syntymäkylään Ihodeen paimenpojaksi.

Siihen aikaan kylän karja ajettiin yhteislaitumille laajoille metsämaille, jota paimenpojat kaitsivat. Niin tuli Valtasestakin jo 10-vuotiaana paimenpoika, jonka tehtävänä oli pitää karja koossa, koska aitoja ei ollut, ja suojella niin kotieläimiä metsän pedoilta.

Jo paimenessa ollessaan hän alkoi kiinnostua uskon asioista. Uskoon hän tuli jo 22-vuotiaana.

Perheen perustettuaan hän rakensi asunnon Polttilan Ylömäen pohjoisrinteeseen, ammatiltaan hän oli kirvesmies. Siihen aikaan rakennukset rakennettiin vielä hirrestä ja niiden salvomisessa Valtanen tunnettiin taitavana ja ahkerana.

Ehtoohartaudessa kuullaan esitelmä hänen elämänsä vaiheista, sekä kasetilta hänen itsensä laulamana ”Peura janoissansa rientää tuskissansa”. Oman kirkkoherran Riitta Komun lisäksi vieraana puhujana on rovasti Hannu Palmu, Kanttorina Kari Kesäläinen ja yksinlaulua esittää Soile Kujala.

Oma virsikirja kannattaa ottaa mukaan, kotiseutuyhdistys tarjoaa iltakahvit