Harrastukset pyörähtävät käyntiin

0

Syksy tuo mukanaan kesätauolta palaavat harrastukset. Vakka-opiston tuoreen opinto-ohjelman äärellä olo on kuin karkkikaupassa, niin monipuolinen tarjonta on historiallisine luentoineen, kieliopintoineen, musiikkiryhmineen, ruoka-, tietotekniikka-, käsityö-, maalaus- ja liikuntakursseineen.

Vakka-Suomen musiikkiopiston lukuvuosi käynnistyi tällä viikolla. Jos itsestä ei ole soittajaksi tai laulajaksi, kannattaa opiston konserttikalenteri ottaa seurantaan. Suuri osa konserteista on avoimia kaikille.

Parhaimmillaan harrastukset tuovat uusia taitoja, ystäviä ja sisältöä elämään. Koronan kurittamien vuosien jälkeen osaamme nauttia yhteen kokoontumisesta, vaikka etäily on tarvittaessa otettavissa käyttöön.

Laitilan seudulla on upeat mahdollisuudet harrastaa. Eikä harrastamiseen tarvitse ryhmää. Harrastajia palvelevat kirjastot, liikuntapaikat, yhdistystoiminta, oma koti, puutarha ja luonto. Tänä vuonna mustikkasato on erinomainen ja sieniä löytyy.

Lapsiperheissä elokuu on usein kiireistä aikaa. Kesäharrastukset eivät ole välttämättä vielä keventyneet, kun jo käynnistellään talvilajeja, partioita, kuoroja ja kerhoja.

Varsinkin lasten kohdalla tasapainon löytäminen koulun, kotiläksyjen ja harrastusten ristipaineessa on tärkeää. Harrastusten ei kuulu uuvuttaa. Lapsen täytyy ehtiä myös leikkiä.

Sama toimii myös aikuisilla. Mitään tekemättömyys antaa tilaa luovuudelle. Suorituskeskeistä yhteiskuntaa ei pääse pakoon työssä tai koulussa, mutta sen ei tarvitse tulla kotiin.

Syksy tuo toisen arjen täyteen toimintaa, kun taas toinen haluaa rauhoittua ja käpertyä kotiin – tai jotain siltä väliltä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi