Ylilääkäri: Hoitovelka saadaan kurottua syksyn aikana kiinni

0
Laitilan terveydenhuollossa on tulevat kaksi viikkoa neljän lääkärin vajaus. Helpotusta tilanteeseen tuo syyskuun alkupuolella aloittava ostolääkäri.

Laitilan terveydenhuolto on toiminut kesän ajan supistetusti. Laitilan Sanomissa on kesän aikana uutisoitu lääkärivajeesta, supistetuista toiminnoista ja vaikeuksista saada kiireetön lääkäriaika.
Lääkäreitä on Laitilan terveyskeskuksessa normaalia vähemmän sairaalassa tehtävien erikoistumisjaksojen sekä perhevapaiden takia.
– Tulevina kahtena viikkoa terveyskeskuksessa työskentelee vain kolme lääkäriä eli meillä on neljän lääkärin vajaus. 12. syyskuuta alkaen lääkärivajaus päättyy ja tilanne korjaantuu, Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisma kertoo.
Helpotusta Laitilan tilanteeseen tuo 5. syyskuuta terveyskeskuksessa aloittava ostolääkäri. Hän työskentelee kaksi kuukautta täydellä työajalla ja seuraavat kaksi kuukautta 40 prosentin työajalla.
– Kouluterveydenhuollossa yksi ikäluokka jää näillä näkymin tarkastamatta. Lastenneuvolan tilanne saadaan kurottua syksyn aikana kiinni. Muuten hoitovelka saadaan kurottua syksyn kiinni. Lääkärivaje on väliaikainen ja lokakuussa meillä on ylimiehitys eli kahdeksan lääkäriä, jotta jonoja saadaan purettua.
Lääkärien päivystysaikoja on Laitilassa saanut Kuisman mukaan tavalliseen tapaan.
– Yllättävien sairastumisien myötä yksittäisinä päivinä on saattanut olla vajausta, kun ei ole saatu tavanomaista miehitystä päivystykseen niukan resurssin vuoksi.
Tuuli Kuisman mukaan Laitilassa terveydenhuolto on pystytty hoitamaan lain vaatimalla tasolla.

Supistetut terveydenhuoltopalvelut Laitilassa

  • Mielenterveysyksikön lääkärin vastaanotto toimii syyskuun loppuun asti kello 8–12
  • Lastenneuvolassa katsotaan vain kriittiset ja kiireelliset ikävuositarkastukset. Toimintaa on 4 tuntia viikossa syyskuun loppuun asti.
  • Ehkäisyneuvolan toiminta on tauolla. Raskaana olevat katsotaan. Lääkärin työpanos on 4 tuntia viikossa.
  • Kotisairaanhoidossa ja palvelutaloissa vain kiireelliset asiat hoidetaan. Lääkäri on saatavilla 4 tuntia viikossa.
  • Kouluterveydenhuollon ikätarkastukset ovat tauolla 11. syyskuuta asti.
  • Kiireettömät vuosikontrollit, ajoterveystarkastukset ja kiireettömät toimenpiteet ovat tauolla.
  • Lääkärin vastaanotolla keskitytään pitkäaikaissairauksien pahenemisvaiheiden sekä akuuttien sairauksien hoitoon ja diagnostiikaan sekä päivystyksen hoitamiseen.

Lääkäriliiton hallitus toivoo terveydenhuoltoon lisää rahoitusta

Lääkäriliiton hallitus otti alkuviikosta kantaa terveydenhuollon vakavaan tilanteeseen. Tänä kesänä on uutisoitu päivystysten ruuhkautuneen.

– Miltei jokainen sairaanhoitopiiri on ollut suurissa vaikeuksissa ja potilaat ovat joutuneet odottamaan hoitoonpääsyä liian kauan, lääkäriliiton tiedotteessa todetaan.

Lääkäriliiton mukaan ongelmat eivät ole rajoittuneet päivystyksiin.

– Päivystysten ruuhkautuminen on kuitenkin hyvä indikaattori siitä, miten koko palveluketju toimii tai ei toimi. Mikäli perusterveydenhuoltoon ei pääse, päivystys ruuhkautuu. Mikäli jatkohoitopaikkoja ei löydy, päivystys ruuhkautuu. Mikäli henkilökuntaa ei ole, päivystys ruuhkautuu.

Lääkäriliiton hallitus toivoo ratkaisuja elo-syyskuun vaihteessa käytävästä budjettiriihestä.

– Rahoitusvaje on vähintään miljardin euron luokkaa, eikä rahojen loppuessa säästöjä voida käytännössä tehdä muualta kuin henkilöstömenoista, ellei asiaan saada budjetissa ratkaisua. Kaiken tämän päälle Kelan sairaanhoitokorvauksia ollaan leikkaamassa, mikä edelleen pahentaa julkisen terveydenhuollon ruuhkautumista.

Asiakasmäärät kasvaneet yksityisellä puolella

Laitilassa toimii kaksi yksityistä lääkäripalvelua, Laitilan Lääkäripalvelu ja Pekka Rajalan yksityisvastaanotto.

Laitilan Lääkäripalvelussa asiakasmäärät ovat toimitusjohtaja Anita Sinisteen mukaan jonkin verran lisääntyneet.

 

– Onhan se ympäri Suomea lääkäripula hurja. Ei tämä ole paikkakuntakohtaista.

Sinisteen mukaan viime aikoina Laitilan Lääkäripalvelusta on aiempaa enemmän varattu aikoja esimerkiksi ajokorttitodistuksia varten.

Lääkäri Pekka Rajalan mukaan asiakkaiden määrän kasvu näkyi jo kesällä ennen kuin hän jäi lomalle. Rajala palasi lomalta töihin vähän yli viikko sitten.

– Nyt on ollut täysi hulina päällä. Yleensä lomaruuhkat saa selvitettyä kahdessa kolmessa päivässä, Rajala kertoo.

Rajalan mukaan mitään erityisiä uusia asiakasryhmiä ei ole ollut havaittavissa. Yksi asiakkaista kertoi tulleensa Uudestakaupungista Laitilaan, sillä hän ei ollut saanut Uudestakaupungista yksityiseltä puolelta aikaa riittävän nopeasti.