Ikoneista sielun rauhaa – Pyhärannan kirkossa kimaltelee ikoninäyttely

0
Ritva Numminen ohjasi ikonien asettelua alhaalta, kun hänen miehensä Juhani ja pojanpoikansa Jon ripustivat teoksia parven kaiteisiin. Jonin perheellä on mökki lähellä Pyhärannan kirkkoa.

Ensimmäiseksi ajateltuna kirkko ei ole se tavanomaisin paikka taidenäyttelylle, mutta tarkemmin ajatellen, miksipä ei. Ovathan kirkon seinät aina toimineet pohjina maalauksille, joista kansa on tulkinnut herran sanaa.

– Ei tämä epätavallista ole, vaikka en tiedä, onko Pyhärannan kirkossa ennen näyttelyä ollut, kertoo Pyhärannan kirkkoherra Riitta Komu.

Ainakin Ritva Nummisen maalaamat ikonit sopivat upeasti Pyhärannan kirkon pelkistettyyn sisustukseen. Ne kimaltavat kultaisina vaaleaa taustaa vasten. Parven ikkunoista tulevat valonsäteet saavat värit hehkumaan.

Ritva Nummisen näyttelyn nimi on Maria, Herran äiti.

– Ikonit ovat Jumalan sanan julistamista siinä kuin puhuttu teksti, kertoo porilainen Numminen.

Hän muistuttaa, että vaikka ortodoksit ovat säilyttäneet ikonitaiteen, kuuluvat ikonit myös evankelis-luterilaiseen kirkkoon, koska ikonit olleet merkittävässä roolissa kristinuskossa ennen kuin uskontokunnat erosivat toisistaan.

– Ikonien tehtävä on herättää meissä ihmisissä rukoiluhenki.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluva Ritva Numminen rakastui ikoneihin jo lapsena kotiseudullaan Haapavedellä. Sinne oli saapunut Karjalan evakkoja, jotka olivat ortodokseja. Osuuskaupan varastosta oli sijan saanut vanha, rujo karjalaisrouva, jonka murre tuntui lapsista jopa pelottavalta. Hänen huoneensa nurkassa oli ikoni, joka kiehtoi pientä Ritvaa selittämättömällä tavalla.

Ikonin lumo ei koskaan jättänyt Ritva Nummista, vaikka hän uskaltautui kansalaisopiston ikoninmaalauskurssille vasta käräjätuomarin työstä eläkkeelle jäätyään. Oppia Ritva Numminen on hakenut myös Valamon opiston kursseilta.

– Pisimpään olen tehnyt yhteistyötä nykyään Laitilassa asuvan ikonograafi Mari Zavyshnyin kanssa.

Alkuun Numminen innostui ikonien maalaamisesta valtavasti. Hän maalasi vuodessa jopa 20 ikonia.

Ikonin maalaus vaatii kärsivällisyyttä, sillä sitä maalataan ohuenohut kerros kerrallaan. Maali on tehty värijauheesta ja emulsiosta, joka valmistetaan kananmunan keltuaisesta, viinietikasta ja vedestä.

Ikonin voi Nummisen mukaan maalata nopeastikin, mutta monesti ikoni vaatii kypsyttelyä, ajattelua.

– Aika ei ole se kysymys. Ikonin maalaus ei ole maalaamista vaan sen kanssa elämistä.

Nykyisin Nummisen maalaustahti on hitaampi, mutta edelleen hän saa mielihyvää siitä, että käsi ja mieli toimivat saumattomasti yhteen. Ikoninmaalaus on rentouttavaa.

– Minä saan siitä sielun rauhaa.

Maria, Herran äiti on nähtävillä Pyhärannan kirkossa 14.8. asti ma-pe kello 9–15 ja la–su 12–16 sekä 15.8.–14.9. sunnuntaisin jumalanpalveluksen yhteydessä ja sen jälkeen kello 12 – 14. Muuna aikana pyynnöstä.