Kauden viimeiset Leader-rahat jakoon

0
Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio Ravakasta kertoo, että rahoituskauden viimeiset päätökset tehdään syyskuussa.

Leader-ryhmien rahoituskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on viimeiset hetket aikaa hakea rahoitusta tälle vuodelle. Maaseudun kehittäminen kuitenkin jatkuu uudella ohjelmakaudella, joka starttaa vuoden 2023 alussa.

– Nyt kannattaa yhdistysten toimijoiden ja yrittäjien olla ripeitä ja laittaa hankeideat nopeasti tulille, Satakunnan Leader-ryhmistä tiedotetaan.

Päätökset viimeisistä rahoituksista tehdään elo- ja syyskuun aikana. Satakunnassa ja Vakka-Suomessa on vielä jonkin verran rahoitusta jäljellä, varsinkin Leader Pyhäjärviseudun ja Leader Ravakan alueilla.

– Meillä on rahoituskehystä vielä ihan mukavasti. Ravakalla on mahdollisuus myöntää rahoitusta myös uusiin yritys- ja yhdistyshankkeisiin. Mutta nopea pitää olla. Hakemusten pitää olla meillä viimeistään 15. syyskuuta, toiminnanjohtaja Ulla Kallio kertoo.

Myös Leader Pyhäjärviseutu tekee viimeiset rahoituspäätökset syyskuussa.

– Yritykset voivat hakea tukea esimerkiksi laiteinvestointeihin. Yhdistyksille myönnetään tukea muun muassa toiminnan kehittämiseen tai puitteiden kunnostamiseen. Nyt kannattaa pikaisesti olla yhteydessä, neuvomme kyllä hankkeiden suunnittelussa eteenpäin, Elina Haavisto, Leader Pyhäjärviseudun toiminnanjohtaja kehottaa.

Uusi rahoituskausi alkaa ensi vuonna. Kaikki Satakunnan Leader-ryhmät jättivät kesäkuussa ohjelmakauden 2023–2027 strategiat ministeriön arvioitavaksi ja Satakunnan maaseudun kehittämiseen haetaan yli 30 miljoonan euron pottia.

– Vaikka rahoitusten myöntämisessä saattaa tulla pieni katko, ei hankeideoita kannata haudata pöytälaatikkoon. Hankeneuvojiin kannattaa ottaa yhteyttä ideoiden kanssa ja aloittaa suunnittelu ajoissa, Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto kannustaa.

Leader-ryhmien merkitys maaseudun kehittämisessä on huomattava. Uuden ohjelmakauden painopisteitä Satakunnassa ja Vakka-Suomessa ovat muun muassa lasten ja nuorten hyvinvointi, elinvoimainen elinkeinoelämä, aktiiviset yhteisöt, biotalouden kehittäminen sekä luonto- ja maaseutumatkailun kehittäminen.

– Tavoitteena on mahdollistaa hyvä elämä maaseudulla. Tämä rakentuu monipuolisista vapaa-ajanviettomahdollisuuksista, uusista kokemuksista ja elämyksistä, mahdollisuudesta tehdä työtä ja yrittää sekä yhteisöllisyydestä ja muiden kohtaamisesta, Aapo Kivenmaa Leader Karhuseudusta kiteyttää.