Kikkeliskokkelismaailma – Tuntosarvet pystyssä siltä varalta, että joku moraaliton näätä yrittää vetää höplästä

0

Ossi Nyström

Kerrostalossa, jossa asun, on viimeisen kahdeksan kuukauden ajan ollut meneillään julkisivuremontti.

Kun kävimme asuntonäytössä, vuokranvälittäjä kertoi meille muun muassa talosta, naapurustosta, lattian maalitahroista ja omista kissoistaan. Allekirjoitimme vuokrasopimuksen autuaan tietämättöminä muutaman kuukauden päästä alkavasta remontista, sillä siitä hän ei kertonut.

Myöhemmin huomasimme, että asiasta oli maininta talonkirjaotteessa. Pohjimmiltaan kyse oli siis omasta typeryydestämme. Tästä huolimatta olin tälle vuokranvälittäjälle todella vihainen, kun totuus valkeni.

Jossain vaiheessa aloin kirjoittaa hänelle kiukuspäissäni viestiä, jossa kerroin, kuinka kissojemme elämältä on pudonnut pohja pois, kun ne eivät pysty talon huputuksen vuoksi enää väijymään lintuja ikkunasta. Kirjoitin, että ne pelkäävät kaiket päivät poraamisääniä sängyn alla samalla, kun kotona töitä tekevä vapaa toimittaja, eli allekirjoittanut, yrittää keksiä kakofonian keskellä itku kurkussa nokkeluuksia kolumneihinsa.

Luonnostelemani viestit olivat niin dramaattisia, että vaikutti siltä kuin ne olisi kirjoittanut joku hullu, enkä halunnut, että hän pääsee kuittaamaan asian sillä, että minä olen joku hullu. Siksi päätin rauhoittua hetken ennen kuin otan häneen yhteyttä. Toisaalta huomasin myös häpeäväni sitä, että olin ollut niin tollukka, että olin ylipäätään ajautunut tällaiseen tilanteeseen, ja siksikin tuntui luontevalta työntää asia tuonnemmaksi.

Odottamisessa on se vika, että sinä aikana elämään ehtii tulla monenlaisia muita haasteita, joiden myötä katkeran viestin laatiminen vuokranvälittäjälle muuttuu toissijaiseksi asiaksi. Välillä asia palaa mieleen, kun tuntematon työukko könyää kutsumatta parvekkeenovesta olohuoneeseen laittamaan jotain listoja, mutta sitten elämä jatkaa taas vyörymistään.

Ehkä on ihan hyvä, että en ole saanut aikaiseksi lähettää sitä viestiä. Kai hän toimi niin kuin parhaaksi näki, ja viestistäni tulisi hänelle vain paha mieli, ja mitä sekin auttaisi.

Toisaalta, kyllä hän olisi voinut siitä remontista kuitenkin kertoa, sillä minun mielestäni sellainen kuuluu olennaisena osana siihen, millaista on olla hyvä vuokranvälittäjä ja kunnollinen ihminen. Jos joku asia mainitaan vain talonkirjaotteessa tai on kirjoitettu pienellä präntillä tai näkymättömällä musteella, niin kunnon tyyppi mainitsee siitä, eikä vain katsele sivusta kun toinen ajaa miinaan.

Minua ei enää harmita niinkään itse remontti, sillä sehän alkaa olla jo ohi. Ennemminkin minua korpeaa yleisesti tämä kikkeliskokkelismaailma, jossa kaikkien pitäisi osata olla koko ajan tuntosarvet pystyssä siltä varalta, että joku moraaliton näätä yrittää vetää höplästä.

Kuvailemani maailma on minun ja sinun kaltaisten ihan tavallisten ihmisten ylläpitämä järjestelmä. Samaan porukkaan kuuluu todennäköisesti myös tarinan vuokranvälittäjä. Ehkä hän ei kokenut toimineensa tapauksessamme millään tavalla väärin, vaan pelanneensa vain niillä säännöillä, jotka hänen lajissaan jokaisen osallistujan olisi syytä unissaankin osata. Näin hän ajattelee varmasti vastaisuudessakin, elleivät ihmiset kerro hänelle, että se on väärin. Minä en toiminut niin, ja siksi olen osa ongelmaa, enkä sen ratkaisua.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.