
Paavo Heinonen hyppää rekannupista ulos. Rekka näyttää samanlaiselta kuin mikä tahansa viisiakselinen rekka. Vasta, kun kuljettaja nousee auton ohjaamoon, huomaa eron tavalliseen rekkaan.
– Hybridirekassa on näyttö, joka näyttää kuinka paljon kondensaattorissa on latausta, yhtiön kolmannen polven yrittäjä Paavo Heinonen kertoo.
Sora ja Kallio Heinonen Oy on kuskannut kalliomursketta Laitila – Uusikaupunki – Taivassalo – Pyhäranta – Rauma -välillä jo vuodesta 2019 alkaen hybridirekalla. Yhtiö on hankkinut aiemman kalustonsa Sisulta.
– Kun heihin ollaan oltu yhteydessä, kuultiin, että Sisulta on valmistumassa hybridirekan protomalli. Me saimme käyttöön yhden Suomen ensimmäisistä tuotantoon tulleista hybridirekoista, Heinonen kertoo.
Kuljetusliike rohkeni ottaa hybridirekan ensimmäisten joukossa käyttöön, kun protomallista oli kertynyt jo paljon tietoa.
Heinosilla on kokemusta hybridirekasta nyt jo useammalta vuodelta ja Paavo Heinonen sanoo olevansa hybridiin hyvin tyytyväinen. Hybridirekan toimintaperiaatteena on, että sähkömoottori auttaa dieselmoottoria voimaa vaativissa paikoissa, esimerkiksi ylämäessä. Hybridirekassa ei ole akkuja, vaan sähköenergiaa syntyy jarrutustilanteissa ja se varastoidaan kondensaattoriin.
– Tästä syystä sellaiset mutkaiset ja mäkiset tieosuudet, joissa pitää jarrutella, ovat parhaita. Ne lataavat kondensaattoria ja säästävät siis myös polttoainetta.
Lisäksi auton raskas paino lisää jarrutustilanteissa sähköenergian kertymistä.
Heinonen kertoo, että ajaessa oppii käyttämään autoa niin, että sähköenergiaa kertyy mahdollisimman paljon. Kun tietää reitit, voi suunnitella sähkömoottorin käyttöä ja ajaa manuaalisesti. Hän on laskenut, että sähkövoima pienentää polttoainekulutusta noin seitsemän litraa sadalla kilometrillä.
– Hybridillä on vaivaton ajaa. Sähköllä on helppo lähteä liikkeelle. Sama moottori lataa ja luovuttaa energiaa. Tasaisella nopeudella hybridistä ei ole niin suurta etua. Aina sitä kuitenkin kannattaa käyttää.
Vasta kolme vuotta sitten hankittu hybridirekka on jo ollut remontissa. Sähkömoottori hajosi syksyllä 2021. Se oli Heinoselle pettymys, etenkin, kun moottoriin ei komponenttipulan vuoksi saatu heti osaa. Hän uskoo kuitenkin, että hybridirekka on tulevaisuuden ratkaisu.
Hybridirekka on herättänyt kiinnostusta. Heinonen kertoo, että mihin työmaalle hän ajaakin, niin kyllä autosta kyselyjä tulee.
Nykyisillä polttoaineiden hinnoilla hybridirekka on alkanut kiinnostaa vielä enemmän. Heinonen kertoo, että kalliomursketta kuljettava rekka vaatii työpäivän päätteeksi noin 250–300 litran dieseltankkausta. Kun polttoainetta kuluu sähkömoottorin ansiosta vähemmän, onhan se yrittäjälle etu.
Hybridirekkoja on Suomessa käytössä vasta kymmenkunta. Heinosen tiedossa on, että ainakin pääkaupunkiseudulla ja Mikkelin seudulla ajetaan kuormia hybridirekalla.
Kaksi moottoria
Sisun hybridirekassa on kaksi moottoria: Mercedes-Benzin dieselmoottori sekä Danfossin sähkömoottori. Dieselmoottorin teho on 625 Hp, sähkömoottorin teho 250 kW, energiakapasiteetti 1 kWh.
Rinnakkaishybridijärjestelmässä diesel- ja sähkömoottoria voidaan käyttää yhtäaikaisesti tai erikseen.
Hallintapaneelista voi seurata reaaliajassa ajoneuvon tuottamaa kokonaistehoa ja vääntömomenttia, energiavaraston varausta ja lataustehoa.
Kondensaattori ja hybridijärjestelmän elektroniikka on sijoitettu ohjaamon taakse.
Lähde: Sisu