Venla Laiho tekee laitilalaista urheiluhistoriaa – ”Koko reissu on ehdottomasti pelkkää plussaa ja hieno mahdollisuus”

0
Vaikka Laiho kertoo lähtevänsä nauttimaan EM-kilpailuista, on kävelijällä pilke silmäkulmassa ja ajatus siitä, että oma ennätys on mahdollinen.

Paljon on vettä virrannut Sirppujoessa siitä, kun Jyskeen edustaja on edellisen kerran ollut mukana aikuisten arvokilpailuissa. Sinikka Tyynelä edusti Suomea EM-kilpailuissa ja olympialaisissa vuosina 1971 ja 1972 sekä MM-maastoissa 1973–1976.

Nyt lauantaina Münchenin kaduilla tehdään laitilalaista urheiluhistoriaa, kun Jyskeen Venla Laiho kilpailee EM-tasolla 20 kilometrin kävelyssä. Kyseessä on hänen arvokilpailudebyyttinsä.

– Tieto kisapaikasta tuli yllätyksenä, sillä jätin keväällä paljon sellaisia kilpailuja väliin, joista olisi saanut paljon rankingpisteitä. Ei tätä oikein vielä voi uskoa, Laiho kuvaili tuntemuksiaan kilpailua edeltävällä viikolla.

Laiho pääsi mukaan uuden rankingsysteemin kautta, jolloin tulosrajan saavuttaminen ei ole ainoa keino päästä mukaan. Hänen lisäkseen 20 kilometrin kävelyyn osallistuu Enni Nurmi ja 35 kilometrin matkalle Elisa Neuvonen. Koko porukka on harjoitellut yhdessä ja he ovat tuttu näky myös palkintopallilla kansallisissa kilpailuissa.

– Olen treenannut tiiviisti muiden maajoukkuekävelijöiden kanssa. Meillä on tiivis huoltoporukka, koko EM-joukkueen yhteinen Whatsapp-ryhmä sekä kävelijöiden omia ryhmiä. Voisin sanoa, että porukka on todella yhtenäinen.

Yleisurheilua seuranneet voivat muistaa Laihon myös seiväshyppääjänä, onhan hän hypännyt seipäässä vuonna 2011 tuloksen 315, joka on Jyskeen naisten TOP 10 -listalla toisena. Lisäksi hänen nimissään on seiväshypyn seuraennätys ikäluokissa 12–15. Myöhemmin päälajiksi valikoitui kuitenkin kävely.

– Kilpakävelyssä on parasta itsensä ylittäminen ja se tunne kun on antanut kaikkensa. Kestävyyslajien harjoittelussa on paljon mahdollisuuksia. Harjoittelu on harvoin sidoksissa tiettyyn aikaan tai paikkaan vaan sitä voi tehdä monella tavalla missä vaan, Laiho kertoo kävelyn parhaista puolista.

Viime vuosina Laiho on treenannut määrällisesti vähemmän, mutta avainasemassa ovat laadukkuus sekä “laatu korvaa määrän” -asenne.

– Olen keskittynyt laadukkaisiin avaintreeneihin, jotka ovat aina kilpakävellen. Arjessa enää harvoin teen kahden treenin päiviä. Välillä on kuitenkin vaikeaa malttaa, koska tykkään treenata paljon.

Pitkäjänteisen työnteon on mahdollistanut se, että pahoja loukkaantumisia ei ole viime vuosina ollut. Siitä motivoitunut harjoittelija on itsekin kiitollinen.

– Haasteena on enemmänkin uskaltaa ja malttaa levätä silloin, kun keho tuntuu väsyneeltä. Pieniin vaivoihin suhtaudun aika rennosti ja harvoin jätän treeniä tekemättä, sillä aina pystyy jotakin tekemään.

Vaikka asuinkaupunki on vaihtunut Turkuun, pukeutuu Venla yhä Jyskeen punamustavalkoiseen edustusasuun. Yleisurheilussa, kuten muissakaan urheilulajeissa, seuran vaihtaminen ei ole epätavallista, mutta tällainen ei ole kävelijän mielessä käynyt, vaan hän arvostaa seuran tekemää työtä ja heidän antamaansa tukea.

– Jyskeessä on kuitenkin hyvä olla ja seuratoiminta on aktiivista. Hyvä esimerkki tästä on viime kevään SM-maantiekilpailu, jonka Jyskeen innostunut ja rautainen kisaorganisaatio otti lyhyellä varoitusajalla järjestääkseen. Sen kilpailun ansiosta tämä arvokisapaikkakin aukesi, mahtava porukka, Laiho tunnelmoi.

Tie on ollut pitkä ja välillä kivinen seiväshyppyvuosista tähän päivään. Nyt Laihon omien sanojen mukaan edessä on enää hauska osuus, itse kilpaileminen. Hän aikoo lähteä Saksaan nauttimaan kilpailemisesta, mutta sopiva pilke silmäkulmasta löytyy.

– Koko reissu on ehdottomasti pelkkää plussaa ja hieno mahdollisuus! Lähden rennoin mielin mutta tosissani tekemään omaa parastani. Yritän keskittyä asioihin joihin voin vaikuttaa ja olemaan miettimättä muita asioita – kuten tulevan kilpailun sääolosuhteita tai kilpakumppanien suorituksia.

Naisten 20 kilometrin kävely Münchenin EM-kilpailuissa lauantaina kello 11.15.