Laitilan matkailu on monipuolistunut – 25 vuotta Poukan talon emäntänä toiminut Lea Koskinen toivoo yhteistyötä

0
Poukan tuvassa istuvalla Lea Koskisella on paljon ideoita matkailun kehittämiseksi: vuokrapyörät, sunnuntaisin auki oleva kahvila ja kattesen kiven viereen kehumiskivi.

1700-luvulta olevan Poukan talon voi sanoa viettävän tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan. Laajat korjaukset läpikäynyt talonpoikaistalo avattiin kaupungin matkailupisteeksi vuonna 1997. Silloin myös Poukan talon emäntänä tunnettu Lea Koskinen aloitti työnsä matkailijoiden neuvojana.

– Olenkohan minä ollut täällä liian kauan, kun minulta on kysytty, että asunko täällä, Koskinen naurahtaa ja pohtii, onko hän tullut talon näköiseksi.

Hyvin Koskinen talon tupaan istuu. Sieltä hänet ja Poukan talon avoimet ovet löytää usein talviaikaankin, vaikka virallisesti Poukan talo on auki toukokuun alusta elokuun loppuun aamukymmenestä iltakuuteen.

Myös Laitilan Oppaissa toimivan Lea Koskisen mukaan 25 vuoden aikana Laitilan matkailu on monipuolistunut.

– On uusia toimijoita, kuten kuten Kasitori ja Tipula, hän sanoo.

Koskinen toivoo saavansa syksyllä kaikki Laitilan matkailun kanssa tekemisissä olevat kokoontumaan Poukan talolle, jotta yhteistyötä ja markkinointia saataisiin lisättyä.

– Nyt tuntuu, että jokainen vetää omaan nurkkaansa. Yhteistyö on avainsana. Jokainen toimija on yhtä tärkeä ja jokaisella on jotain annettavaa matkailulle.

Männäisten tori ry:n alkuunpanemaa Visit Vakka-Suomi -hanketta Lea Koskinen odottaa mielenkiinnolla. Laitila on päättänyt osallistua matkailumarkkinointihankkeeseen 3000 eurolla.

– Sitä yhteistyötä tarvitaan, että saisi ilmoituksia lehtiin ja nettisivuille. Verkossa olevien tietojen tulisi myös pitää paikkaansa.

Laitilassa on kesän aikana ollut väkeä, mutta enemmänkin voisi olla.

– Varmasti jollain tavalla korona vielä vaikuttaa. Kesäkuussa oli jonkun verran sellaisia ryhmiä, jotka olivat viime kesästä peruuntuneet. Syksyllä on tulossa ryhmiä.

Eniten liikkeellä on Lea Koskisen mukaan 30–50-vuotiaat. Usein mukana on lapsiakin.

Ensimmäiseksi Koskinen kuulostelee, millainen kohde matkailijaa kiinnostaa. Onko se museot, arkeologiset kohteet, kirkot, pyöräilymatkan päässä oleva kahvila, ruokapaikka vai uimaranta.

– Kauppoja ja kirppiksiä monet kysyy. Kaivolan kesäteatteri vetää väkeä.

Usein matkailijoita kiinnostavat laitilalaiset juuret omaavat piispa Sorolainen tai Efraim Elo, laskuopin tekijä. Historian lisäksi halutaan tietää nykypäivästä, Laitilan urheiluhalleista, uusista päiväkodeista ja koulusta.

– Untamalassa olevaan Vanhaan kouluun opettajaseniorit menevät mielellään.

Poukan talolle on kävijöitä tuonut myös se, että Onnibussi pysähtyy Kasitiellä Poukan talon lähellä. Poukan talo kiinnostaa myös vieressä sijaitsevan, uuden juhlatalo Fordsonin vieraita.

– Myös laitilalaiset käyvät tässä istuskelemassa. Kun koulut alkavat, täällä käy paljon koululaisia, jotka tekevät retken tänne.