Maraton kauniissa miljöössä – Kukko-maraton kokosi yhteen 50 juoksijaa

0
Reilun kymmenen kilometrin reitti eteni pitkin Untamontietä ja matkalla oli viisi juottopistettä. Koko juoksutapahtuma vedettiin läpi viiden hengen voimin.

Lauantaina 23. heinäkuuta noin 50 innokasta juoksijaa lähti kokeilemaan kuntoaan, kun Kuntoliikuntaseura Smilerit ry järjesti ensimmäistä kertaa Laitilassa Kukko-maratonin. Reitti mutkitteli viehättävän Untamalan kylänraitin lävitse, ja lähtöpaikka sekä maali sijaitsivat Kasitorilla.

Kilpailureitti oli mitaltaan noin kymmenen kilometriä, joten maratonille osallistuneet juoksivat sen ympäri neljä kertaa. Matkoina oli myös kymmenen kilometriä sekä puolimaraton. Matkalla oli yhteensä viisi huoltopistettä, joten nesteytyksestä juoksusuoritus ei ainakaan jäänyt kiinni.

Tapahtumalle saatiin myös osuva nimi.

– Saimme hyväksynnän Kukko-nimelle, ja Wirvoitusjuomatehdas toimi myös tapahtuman juomasponsorina, kertasi Smilerit ry:n puheenjohtaja Markku Pihlajaniemi.

Pihlajaniemellä on yhteensä 25 vuoden kokemus juoksutapahtumien järjestämisestä. Kokemus näkyi, vaikka vastoinkäymisiäkin ilmeni.

– Saimme hyvää palautetta ja tapahtuma eteni lähes suunnitellusti. Ainoa takaisku oli muutaman järjestäjän poisjäänti viime hetkillä, joten vedimme koko tapahtuman läpi viiden hengen porukalla, Pihlajaniemi kertasi maratonia seuranneella viikolla.

Markku asuu nykyään vaimonsa Tarja Pihlajaniemen kanssa Sastamalassa. Pariskunnalla ei ole yhteyksiä Laitilaan, vaan Untamala valikoitui tapahtumapaikaksi hauskan yhteensattuman vuoksi.

– Olen itse asiassa Untamalasta kotoisin. En kuitenkaan tarkoita Laitilassa sijaitsevaa Untamalaa, vaan kaimakylää Ylistarolla, Markku naurahti ja kertoi saaneensa idean Kukko-maratoniin jo useita vuosia sitten.

Korona siirsi tapahtumaa, mutta odotus kannatti. Juoksijoita saapui niin Pohjanmaalta kuin Laitilan lähiseuduiltakin, ja heistä suurin osa ihasteli Pihlajaniemen tapaan kaunista kylänraittia.

– Suihkutilat olivat hieman vaatimattomat, mutta muuten puitteet olivat upeat. Neuvottelimme Kasitorin sekä tie- ja kyläyhdistyksen kanssa, ja vastaanotto oli erittäin positiivinen.

Järjestelykiireiden vuoksi Pihlajaniemet eivät ehtineet itse juoksemaan maratonia, vaikka joissakin tapahtumissa sekin on ollut mahdollista. Seuraava juoksukoitos on edessä kuitenkin pian. Pariskunta matkustaa syksyllä Ranskaan, jossa maraton juostaan viinitiloja halkovalla reitillä.

Markku ja Tarja ovat reissanneet ympäri maailmaa ja Eurooppaa juoksutapahtumien perässä. Heitä voi eittämättä kutsua konkareiksi, sillä Markulla on takanaan 419 ja Tarjalla 219 täysimittaista maratonia.

– Kauimmaisen maratonin olemme juosseet Havaijilla. Ensimmäisen puolestaan juoksin jo vuonna 1994. Sen jälkeen ajattelin, että en juokse enää yhtäkään. Jäin kuitenkin koukkuun ja nälkähän kasvaa syödessä, Markku heitti.

Laitilassa osallistujat kyselivät jo seuraavan tapahtuman perään, sillä Laitilassa ei ainakaan liian usein maratoneja järjestetä. Markku ei suoraan tyrmännyt ajatusta toisesta vastaavasta juoksutapahtumasta, mutta hän heitti pallon paikallisille.

– Omalla porukalla emme tätä varmaan enää järjestä. Voisin kuitenkin kuvitella, että olisin mukana auttamassa, jos joku paikallinen taho ottaisi päävastuun.