Maria Antola käveli SM-hopeaa

0
N22-sarjan 5000 metrin kävelyn palkintojenjaossa Maria Antola sai hopeaa, Turun Weikkojen Venla-Nora Nirkkonen nousi ykköskorokkeelle.

Ilkka Simola

Jyskeen Maria Antola avasi ulkoratakautensa perjantaina Vaasassa nuorten SM-kisoissa kävelemällä N22-sarjan 5000 metrillä SM-hopeaa ennätysajallaan 26.59,31. Kisan voitti Turun Weikkojen Venla-Nora Nirkkonen ajalla 26.19,96. Edellisissä kisoissaan helmikuisissa SM-hallien 3000 metrillä Maria oli vielä puolitoista sekuntia Venla-Noraa edellä.

Syynä myöhäiseen ulkoratakauden avaukseen oli kevään sairastelu, mikä esti muun muassa Laitilan SM-maantiekävelyissä mukanaolon sekä keskikesän lions-stipendiaattina tehty kuukauden Sveitsin matka. Upea reissu, mutta ei aivan optimaalista valmistautumista kisoihin.

Parin vuoden takainen oma ennätys koheni kuitenkin 45 sekunnilla ja kuuden kuukauden kilpailutauon jälkeisen paluun jännitys oli poispyyhkäisty.

– Hyvillä fiiliksillä SM-viesteihin, totesi Maria ja matkasi takaisin jo käynnistyneisiin toisen vuosikurssin lääkärinopintoihin Ouluun.

Nuo viestit ovat syyskuun toisena viikonloppuna Jyväskylässä, jossa Jyske puolustaa viimevuotista SM-pronssiaan naisten 3 x 3000 metrillä. Matkaseurakseen kävelijät saavat N17-sarjan pika- ja aitaviestijoukkueet.

Aivan yhtä hyvin ei mennyt Akseli Hyytiän pituuskisa. Jo perjantain karsinnassa oli ongelmia askelmerkkien kanssa kaikkien hyppyjen lähtiessä lankun takaa. Kolmas 640 ilmalento toi kuitenkin viimeisen loppukilpailupaikan pienimmällä mahdollisella erolla seuraavaksi sijoittuneen ponnistaessa samaan tulokseen. Ratkaisu määrittyi toiseksi parhaan hypyn mukaan, joka Akselilla oli 628 kanssakilpailijan 627 vastaan.

Lauantaisessa finaalissa jalka osui paremmin lankulle mutta ponnistukset eivät lähteneet kunnolla hyppyjen jäädessä kolmeen yhdeksännen sijan tuottaneella 646 tuloksella. Liekö syynä tuntuman puute viimeisen 680 kantaneen pituuskisan ollessa kuuden viikon takaa. Kisan voitti Alavieskan Virin Eetu Jokela tuloksella 719. Perussuorituksella olisi pistesija ollut saavutettavissa.

Vaikeuksissa askelmerkkien kanssa oli myös Jenina Luotonen N19 pituuskarsinnassa. Eka yritys oli läpijuoksu, toinen viisi senttiä yliastuttu ja kolmas lähti lankulta väärällä jalalla mittaan 472, mikä 35 tytön kisassa jäi kauas loppukilpailurajasta.

Kalannin Vankan Otto Hiivola ylitti seipäällä viidenteen sijaan oikeuttavasti 435, oli keihäässä kahdeksas 60,26 kiskaisulla ja kiekossa kymmenes 38,80 heitolla.