Monipaikkaisuus Suomessa kasvava trendi – Ammattilaisten käyttö remontoinnissa on lisääntynyt

0
Etätöiden lisääntyminen on lisännyt panostuksia vapaa-ajan asuntoon.

Tyypillisesti mökkikauden päättäjäisiä on vietetty elokuun viimeisenä viikonloppuna, mutta nykyään monet viettävät mökeillä tai vapaa-ajan asunnoilla aikaa ympäri vuoden. Ilmiössä on kyse monipaikkaisuudesta. Mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla halutaan viettää yhä enemmän aikaa, joka käytetään mieluummin etätyöskentelyyn kuin remontointiin.

Stark Suomen toimitusjohtajan Harri Päiväniemen mukaan ammattilaisten käyttö remontoinnissa lisääntyy koko ajan.

– Vaikka omat taidot riittäisivät suurempaankin remonttiin, haluan korostaa ammattilaisten merkitystä. Satasen säästö remonttikustannuksissa voi aiheuttaa lopulta tuhansien eurojen vahingot. Useimmat tekevätkin itse lähinnä pieniä pintaremontteja, kuten terassin korjaustöitä tai ulkopintojen maalauksia, Päiväniemi sanoo.

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia muuttamaan mökin kodinomaiseksi. Päiväniemen mukaan mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja remontoidaan nyt erityisesti ympärivuotiseen käyttöön etätöiden tarpeet huomioiden.

– Mökit ovat nykyään kuin kakkosasuntoja, joista löytyy myös etätyötila. Esimerkiksi vanhasta vaatehuoneesta tai muusta erillisestä tilasta on saatettu rakentaa etätyöpiste, jossa saa olla omissa oloissa työpäivän ajan. Joihinkin kohteisiin on myös rakennettu lisää huoneita, jotta mökissä tai vapaa-ajan asunnossa voidaan viettää aikaa ympäri vuoden ja etätyöskentely on sujuvaa. Siksi myös hyvät nettiyhteydet ovat monille tärkeitä.

– Etätyön yleistyminen ja muut monipaikkaista elämäntapaa helpottavat tekijät lisäävät mahdollisuuksia mökin tai vapaa-ajan asunnon ympärivuotiseen käyttöön. Samalla kakkosasuntojen toiminnallisuuksien vaatimukset kasvavat, mikä lisää remontti-innokkuutta, Päiväniemi kertoo.

Päiväniemen mukaan jokainen remontoitava kohde on erilainen, ja lopulta kohteen kokonaisuus ratkaisee sen, minkälaista remonttia kesämökki tai vapaa-ajan asunto vaatii, jotta sitä voidaan käyttää ympäri vuoden.

Kolme vinkkiä vapaa-ajan asunnon tai mökin remonttia suunnittelevalle

  • Ennen remontoinnin aloittamista, mieti tarkasti tarpeet kohteen toiminnallisuuksille
  • Pohdi viihtymisen kannalta oleelliset toiveet
  • Laske budjettisi ja mieti, mitä muutoksista voisit tehdä itse ja mitkä kannattaa jättää ammattilaisille.