Motanka-nukkeja ja ukrainalaisia leivonnaisia iltatorilla

0
Viktoria Hulenko oli järjestämässä iltatoria. Keski-Ukrainasta kotoisin oleva Viktoria on asunut Laitilassa 15 vuotta.

Laitilan iltatorilla koettiin poikkeuksellisen eloisa ja värikäs tunnelma, kun täällä olevat ukrainalaiset esittelivät kulttuuriaan. Tarjolla oli leivonnaisia, käsitöitä sekä laulua ja tanssia. Myynnistä saatu tuotto käytetään Ukrainan puolustusvoimien hyväksi.

Kakut ja piirakat tekivät hyvin kauppansa. Ukrainalaisissa keittiöissä leivotaan usein, Laitilassa 15 vuotta asunut Viktoria Hulenko kertoi.

– Kyllä, olemme kovia leipomaan. Meillä ruokapöytä on runsas ja etenkin jos on vieraita tulossa, niin silloin leivotaan ja laitetaan ruokaa koko päivä. Ruoka tehdään rakkaudella, silloin se onnistuu.

Erilaiset piirakat, esimerkiksi kaalipiirakka, kuuluvat olennaisesti ukrainalaiseen ruokakulttuuriin. Varenykyt, taikinanyytit, taas ovat niin suosittuja, että niistä on jopa tehty lauluja – niitä kuultiin myös iltatorilla. Varenyky tehdään ohuesta taikinasta, täytetään suolaisella tai makealla täytteellä ja keitetään kypsäksi suolavedessä. Nyyttien kanssa nautitaan hapankermaa, joka on Ukrainassa suosittu lisuke monien ruokien kanssa.

Käsityötiskillä uusia koteja odottivat muun muassa motanka-nuket, joilla on tärkeä sija ukrainalaisessa traditiossa ja joihin liittyy paljon erilaisia uskomuksia. Nuket tehdään kierrätysmateriaaleista, eikä niillä ole selkeitä kasvonpiirteitä. Äidit ja isoäidit tekevät  nukkeja suojaamaan lapsia kaikelta ikävältä, niitä annetaan nuorelle parille lapsionnen takeeksi ja niillä varmistetaan talolle hyvä sato. Nuken tekemisessä ei käytetä lainkaan neuloja, vaan kaikki materiaalit kierretään ja sidotaan toisiinsa. Yksinkertainen motanka-nukke syntyy ilmaiseksi lähes mistä tahansa kotoa löytyvästä  materiaalista, mutta taidokkaimmat niistä ovat vaatineet paljon työtä ja osaamista.

Iltatori keräsi runsaasti yleisöä. Esiintymislavan ohjelmaosuus aloitettiin juhlallisesti Ukrainan kansallislaululla, minkä jälkeen kuultiin ukrainan- ja suomenkielisiä esityksiä. Välissä oli myös tilaisuus yhteislauluun, jota säesti varta vasten kokoon pantu trio. Siinä soittivat Marja-Liisa Santala, harmonikka, Seppo Helenius, rummut ja Jukka Vehmas, sähköbasso. Yhteislaulua veti kansalaisopiston viihdekuoro Bolero Jari Aaltosen johdolla.

Torstaina 11.8. iltatorilla esiintyy Vakka-Suomen harmonikkakerho ja Pelimanniduo. Tori-illan teemana on lähiruoka.