Motiivina tuntemattoman auttaminen – Laitilan urheilutalolla kävi 83 verenluovuttajaa

0
Kimmo Vornanen käy luovuttamassa verta yhdessä vaimonsa kanssa. – Vaimoni on sairaanhoitaja ja houkutteli minutkin aikoinaan mukaan.

Laitilan urheilutalolla kävi tiistaina iloinen puheensorina, kun liikuntasali oli muutettu liikkuvan veripalvelun verenluovutuspaikaksi. Ihmisiä käveli sisään tasaiseen tahtiin ja verenluovutuksen jälkeen tarjolla oli kahvia sekä pientä purtavaa.

– Verenluovuttajia kävi tänään yhteensä 83, sairaanhoitaja Hanna Hellen varmisti päivän päätteeksi.

Turun liikkuvan veripalvelun tavoitteena on kerätä viikossa 300 pussia verta, mikä vastaa yhtä monta luovuttajaa. Koko Suomessa verta tarvitaan noin 800 pussia joka päivä. Verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää, joten verenluovutuspisteet voivat olla korkeintaan kolme päivää peräkkäin kiinni.

– Veren käyttö on vähentynyt, sillä leikkaustekniikat ovat parantuneet ja nykyään tehdään yhä enemmän tähystyksiä. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että verta tarvitaan yhä joka päivä, Hellen painottaa.

Jokaiselta luovuttajalta kerätään sama määrä verta, noin puoli litraa. Veripussin täyttyminen kestää viidestä kymmeneen minuuttia, joten prosessi on nopeasti valmis. Luovuttamisen ei kuulu sattua, vaikka monet ihmiset saattavat niin ajatella.

– Nipistys tuntuu vain pistohetkellä. Monet kertovat, että hemoglobiinin mittaaminen sormenpäästä on inhottavampi toimenpide, Hellen kertoo työnsä ohessa. Samalla Hellen mainitsee, että hän on työskennellyt veripalvelussa noin 20 vuotta ja luovutuskertoja hänellä itsellään on takana 65.

Hellenin penkissä istuu Kimmo Vornanen, joka saapui paikalle vaimonsa kanssa. Vornasen mukaan myös monet hänen tuttunsa käyvät säännöllisesti luovuttamassa verta.

– Itselle tämä on yhdeksäs kerta. Aika montahan siinä jo on, mutta edellisestä on jo aikaa jonkin verran. Vaimoni on sairaanhoitaja ja pakko sanoa, että hän alunperin sai minut lähtemään mukaan, Kimmo naurahti.

Verta luovutetaan monista syistä, mutta suurimpana motiivina on toisten auttaminen. Vornanen ja Hellen korostavat sitä, että verenluovutus on nopea tapa auttaa useampaa ihmistä.

– Moottoripyöräporukoissa olen nähnyt paljon. Joskus voi itsellekin tulla eteen se tilanne, että tarvitsee apua tässä muodossa. Tämä ei ole iso vaiva, ja tiedän, että luovuttamani veri menee sitä tarvitsevalle.

– Missä muualla voi kymmenessä minuutissa pelastaa jopa kolmen ihmisen hengen? Jos vain mahdollisuus on, kannattaa ehdottomasti tulla luovuttamaan, Hellen komppaa.

  • Verta voivat luovuttaa 18–70-vuotiaat perusterveet henkilöt.
  • Tarkemmat luovutuskriteerit löytyvät veripalvelu.fi -sivustolta.
  • Sivustolta löytyy myös maksuttoman luovuttajainfon puhelinnumero.
  • Laitilassa verta voi luovuttaa seuraavan kerran urheilutalolla keskiviikkona 5. lokakuuta.