Onnistunut yleisurheilun SM-kisaviikonvaihde – Jyskeen nuorille kaksi mitalia, useita pistesijoja ja tukku omia ennätyksiä

0
Aada Vuoriaho nappasi SM-hopeaa 16-vuotiaiden moukarista.

Ilkka Simola

Viikonvaihteessa kisasivat 14- ja 15-vuotiaat Suomen mestaruuksista Nurmijärvellä ja 16- ja 17-vuotiaat Lempäälässä. Jyskeen menestys oli hieno. Tuomisina oli hopeaa, pronssia, kolme neljättä sijaa, kaksi viidettä sijaa ja kuudes sija ja useita omia ennätyksiä sekä kaikkiaan 21 Kalevan Malja pistettä.

Elias Hyytiä oli loistovedossa Nurmijärvellä. Lauantaina sujuivat 100 metrin aidat lievään vastatuuleen sekunnin sadasosan omasta ennätyksestään jääneenä aikaan 15,11, mutta finaalissa pistesijan tavoittelu päättyi mojovan polvimustelman tuottaneeseen kolahdukseen ensimmäisellä aidalla ja kahdeksanteen sijaan.

Sunnuntaina Elias näytti kilpailijan lahjansa päälajissaan seipäässä. Viides sija tuli kolmen ennätysparannuksen jälkeen tuloksella 380. Sija jäi yhden pykälän viimevuotisesta, mutta tulostason korotus oli tasan puoli metriä.

14-vuotiaan Oona Välimäen SM-kisadebyytti päätyi 300 metrin tuulisessa juoksussa aikaan 45,98 ja sijalukuun 18.

Aada Vuoriahon lauantain kisapäivä Lempäälässä oli lähes täydellinen. 16-tyttöjen moukarin ensimmäisellä kierroksella neljällä sentillä oman ennätyksen ylittänyt kaari 55,74 tuotti hopeaa.

Jos oli moukarissa Aadan ennätysparannus niukka, kuulassa se oli peräti 77 senttiä. Ensimmäisellä työnnöllä syntynyt pukkaus 14,08 näytti jo tuottavan yllätysmitalin, kunnes Nakkilan Vireen Rebekka Nelimarkka onnistui työntämään viimeisellä kierroksella 11 senttiä edelle.

Jyskeen toinen mitalisti oli Verna Vuorela. Perjantain 17-sarjan pituuskarsinnassa syntynyt 526 kantoi seitsemäntenä lauantain loppukilpailuun. Itse finaalissa pisimmät hypyt sotki tuuli askelmerkin ollessa kaukaa tai yli parhaan 527 ilmalennon kantaessa viidenteen sijaan.

Toisen kisapäivän avanneessa 100 metrin aitakarsinnassa Verna nappasi erävoiton. Pitkän kisapäivän päätteeksi 1,2 metriä vastaiseen juostussa finaalissa hän onnistui vielä paremmin viime ja toi pronssia ajalla 14,40.

Aamu Airisto suoritti tasaisen vahvat juoksut 17-sarjan satasella ja kaksisatasella. Kummallakin matkalla sijoitukseksi tuli kokonaistuloksissa kymmenes.

Vahvaa tulosta kisoissa teki myös Valtteri Valtonen . Lauantaina yli neljän metrin ennätysparannus 16-sarjan kiekossa ja tulos 45,58 palkittiin neljännellä sijalla.

Sunnuntaiaamuna Valtterin keihäs ei löytänyt parasta kaartaan ainoan mitatun heiton jäädessä 44,36:een. Kuulassa puolestaan Valtteri taisteli tosissaan mitaleista. Kuudes työntö 13,11 nosti miehen jo pronssitilalle mutta IF Fyrenin Joel Blomqvistin onnistui kuitata himmein mitali viimeisellä 13,38 työnnöllään.

Pikajuoksijoiden tapaan myös kolmiloikkaajat kärsivät vastaisista tuulista. 17-sarjan Ella Hemmilällä pisin hyppy oli pari senttiä yliastuttu ja tulos jäi 10,24:ään. Kisa päättyi kolmeen yritykseen pomppujen riittäessä kymmenenteen sijaan.

Samoja ongelmia askelmerkkien kanssa oli myös 16-sarjan Kiia Ihanmäellä. Vasta kolmannella tuli tulos ja kolmelle viimeiselle kierrokselle oikeuttavat lukemat. Viimeisellä sitten pamahti kuudennen sijan antanut oma ennätys 10,95 ja komea pistesija.

Kisasäät kummallakin paikkakunnalla olivat mukavan aurinkoiset. Harmiksi vastatuuli tuotti omat haasteensa pikamatkoilla, hypyissä ja keihäässäkin. Olisi urheilijoiden kannalta hienoa jos järjestäjät pyrkisivät järjestämään suotuisat olosuhteet takasuoralla juoksuttamalla. Tosin arvokisoissa joudutaan joskus kisaamaan vastatuuleen mutta esimerkiksi Joensuun Kalevan kisoissakin haettiin vauhti myötäiseltä takasuoralta.

SM-pisteitä nuorten kisat kerryttivät sen verran hyvin, että Jyske on tällä hetkellä Kalevan Malja -kisassa pistemäärällä 33 valtakunnan 26. sijalla eikä edellä ole yhtään alle 10 000 asukkaan paikkakunnalla toimivaa seuraa.