Opiskelija, urheilija ja valmentaja – Aamu Airiston arki koostuu lukio-opinnoista ja kahdesta urheiluharrastuksesta

0
Aamu Airisto aloitti yleisurheilun 13-vuotiaana ja voimistelun vuotta aiemmin. Hänelle oli luonnollista päätyä myös valmentajaksi kummankin lajin pariin. Kuva: Kalle Airisto

Urheiluharrastuksen voi löytää myös myöhemmällä iällä, eikä menestyminenkään usein ole aloittamisiästä kiinni. Voimistelun kautta urheilukentille päätynyt Aamu Airisto aloitti yleisurheilun 13-vuotiaana.

– Aloitin yleisurheilun kesällä 2018. Kiinnostuin siitä aikalailla heti, sillä se on niin monipuolinen. Alussa pidin eniten pituudesta, pikamatkoista, korkeudesta ja seiväshypystä.

Kehitystä on tullut roimasti. Kesän harjoitusten tavoitteena oli taata huippukunto oman ikäluokan SM-kilpailuihin, jotka järjestetään tulevana viikonloppuna Lempäälässä. Siellä Aamu juoksee 100 ja 200 metriä.

Aamu on osallistunut SM-kilpailuihin aiemminkin, minkä lisäksi hän on juossut Jyskeen tyttöjen pikaviestijoukkueessa SM-viesteissä.

– Treenimäärät yleisurheilussa nousivat syksyllä 2020, kun Joni Vainio-Kaila alkoi valmentamaan minua ja kolmea muuta tyttöä. Nykyään valmentajanamme toimii Jatta Ihanmäki, joka on tehnyt meille treeniohjelmat.

Tällä hetkellä lajivalikoima kattaa yleisurheilun sekä voimistelun Kolibreissa. Kolibrit perustettiin vuonna 2017, ja joukkue on ensimmäinen Jyskeen voimisteluhistoriassa pitkään aikaan. Ensimmäiset kaksi vuotta joukkue kilpaili joukkuevoimistelussa, mutta sittemmin harjoiteltavaksi lajiksi on vakiintunut tanssillinen voimistelu.

– Olen voimistellut viisi vuotta eli siitä lähtien, kun Kolibrit perustettiin. Ennen sitä en harrastanut voimistelua muualla.

Voimistelu ja yleisurheilu täyttävät aktiivisen nuoren päivät, sillä oman harrastamisen lisäksi arkeen kuuluu valmentaminen kummassakin lajissa. Voimistelussa hän valmentaa yhdessä muiden Kolibreissa voimistelevien kanssa 2008–2009-syntyneiden ryhmää ja yleisurheilun puolella kesään on kuulunut lajikoulujen ohjaaminen.

– Valinta valmentamisen suhteen oli luonnollinen ja päädyin siihen puhtaasti oman harrastamisen kautta. Pidän siitä todella paljon ja parasta on seurata, kun omat valmennettavat kasvavat ja kehittyvät sekä saavat onnistumisia.

Lukiossa opiskeleva Airisto on pohtinut omaa ajankäyttöään, sillä opiskelu vaatii yhä enemmän aikaa. Kahden lajin ja opintojen yhdistäminen on tähän mennessä onnistunut, mutta tulevaisuudessa voi joutua isojen päätösten eteen.

– Yhteensä harjoituksia on lähes jokaisena päivänä viikossa, minkä lisäksi on vielä valmennukset. Useasti harjoitukset menevät myös päällekkäin.

Yleisurheilu on pääosin yksilöurheilua yhteisiä harjoituksia ja joukkuekilpailuja lukuun ottamatta, mutta voimistelussa yhteishenki ja yhdessä tekeminen tiivistyvät. Oman joukkueen lisäksi ystäviä voi saada myös muualta saman mielenkiinnonkohteen myötä.

– Parhaimpia muistoja lajien parissa ovat yhteiset reissut joukkueen ja muiden urheilijoiden kanssa. Urheilu on antanut minulle ihania ja läheisiä ystäviä sekä muita uusia tuttavuuksia.

Ensi vuonna täysi-ikäistyvä monitaituri ei halua ottaa mitään paineita treenaamisesta tai harrastamisesta. Aamu haluaa keskittyä siihen, että urheilu tuntuu jatkossakin mukavalta. Lisäksi hän haluaa muistuttaa lapsia ja nuoria siitä, että oma polku on tärkeä, vaikka sen löytäminen saattaa viedä aikaa.

– Haluan jatkaa urheilemista läpi elämäni ja kokeilla eri lajeja. Nuorelle tai lapselle haluaisin sanoa, että kannattaa tehdä sitä, mistä itse pitää ja mistä nauttii. Lajin valitseminen saattaa olla hankalaa, mutta itseään ei kannata liikaa verrata muihin.