Peruskoulun loppusuora alkaa

0
Maria Jalonen oli monen muun yhdeksäsluokkalaisen tapaan iloinen siitä, että kesäloma loppui ja pääsi arkeen kiinni.

Tänään perjantaina vietetään kansainvälistä nuorten päivää. Vuosittaisella teemapäivällä halutaan antaa tunnustusta maailman nuorille globaalin yhteiskunnan kehittäjinä sekä kuulla nuoria ja ottaa heidän ajatuksensa huomioon.

YK:n teemapäivän nimissä kävimme Varppeen koulussa haastattelemassa yhdeksäsluokkalaisia. He kertoivat, miltä tuntuu palata kesäloman jälkeen kouluun, kun edessä on viimeinen peruskouluvuosi.

Kysyimme seuraavat kysymykset:

1. Miltä tuntuu palata kouluun kesäloman jälkeen?

2. Miltä tuntuu olla koulun vanhin?

3. Onko sinulla suunnitelmia peruskoulun jälkeiselle ajalle?

Christin Filin ja Viivi Rantala olivat tyytyväisiä päästessään takaisin kouluun. – Tuntuu kivalta. Kun on koulussa, on arjessakin ihan erilainen rytmi ja se on hyvä asia, Christin kertoo. – Vähän pelottavaa, kun koulussa on vain itseä nuorempia ja heille pitäisi näyttää esimerkkiä, Viivi sanoo. – Aika selvää ollut koko ajan, että menen lukioon. En ole miettinyt edes muuta, Christin kertasi Viivin nyökytellessä vieressä.
Nelli Koskinen ja Lumia Reivo olivat vielä hieman väsyneitä loman jälkeen. Suunnitelmat peruskoulun jälkeiselle ajalle olivat kuitenkin selvät. – Raskaalta ja vaikealta. – Ei tunnu mitenkään erilaiselta kuin aikaisemmin. – Oli selvää koko ajan, että menen ammattikouluun, Nelli kertoi. Lumia suuntaa yhdeksännen luokan jälkeen lukioon, mikä sekin oli hänelle itselleen selvä valinta.
Maria Jalonen kertoi, että koulun vanhimpana muut oppilaat kunnioittavat enemmän. – Odotin jo koulua, sillä kesällä oli välillä tylsää. Vihdoin pääsee näkemään kavereita joka päivä. – Tuntuu siltä, että jollakin oudolla tavalla ihmiset kunnioittavat enemmän. On todella vanha olo, kun seuraavana vuonna onkin yhtäkkiä lukiossa. – Haen Kallion ilmaisutaidon lukioon. Lukioon meneminen on ollut aina selvä asia itselleni, Kallion lukio on ainakin vuoden ollut mielessä. Siellä voi opiskella lakia, musiikkia ja taidetta.