Rakkaudesta terriereihin – Partasuun kennelissä Laitilassa on syntynyt jo 18 pentuetta

0
Raija Östermanin sylissä on perheen uusin tulokas: viiden kuukauden ikäinen cairnterrieri Bruno.

Raija Östermanin pihassa käy melkoinen viipotus. Englannin kääpiöterrieri PikkuMyy, 9, komentaa tytärtään Maisaa, 6, ja tyttärentytärtä Fridaa, 1,5, mutta eiväthän tytöt malta rauhoittua. Syynä on pikkuherrasmies, cairnterrieri Bruno, 5 kuukautta, joka on tullut vasta vähän aikaa sitten perheeseen.

Bruno suhtautuu rauhallisesti tyttöjen piiritykseen. Nappisilmillään se katselee tyynesti, kun tytöt pyörivät sen ympärillä.

– Bruno on sopeutunut joukkoon oikein hyvin. Meidän Latte ei tullut PikkuMyyn kanssa enää toimeen, siksi se meni nyt tyttärelleni, Raija Österman kertoo koiraperheestään.

Tyttärellä on 9 kuukauden ikäisen cairnterrieri Latten lisäksi myös cairnterrieri Muru, 3. Tässä perheessä terrierit ovat vieneet niin äidin kuin tyttärenkin sydämen.

Raija Österman pitää Laitilassa Kennel Partasuuta. Kennelistä on syntynyt vuosien mittaan kaikkiaan 18 pentuetta. Pari pentua on jäänyt omaan perheeseen, muut ovat sijoittuneet eri puolille Suomea aina Kittilää myöden. Raija näyttää kännykästään valokuvan, jossa englanninkääpiöterrieri on mukana moottoripyöräreissulla Saksassa. Kun pennut lähtevät uuteen kotiin, usein yhteydenpitoa kenneliin jatketaan. Raijasta on mukavaa kuulla, mitä koirille kuuluu.

Raijan koiraharrastus alkoi 16-vuotiaana, kun hän sai suomenpystykoira Pojun ja alkoi käydä sen kanssa näyttelyissä.

– Poju oppi vaikka mitä temppuja, vaikka isännät joskus minulle sanoivat, ettei metsästyskoira temppuile.

Elämän eri vaiheissa perheessä on ollut monta koiraa. Joskus koiria on ollut vain yksi, enimmillään seitsemän. Raija käy omien koiriensa kanssa näyttelyissä. Omakotitalossa on yksi kirjahylly täynnä pokaaleja ja ruusukkeita. Näyttelymenestystä on tullut siis runsaasti. Kaikkein parhaiten näyttelyissä on pärjännyt PikkuMyy, joka on napsinut voittoja useista eri näyttelyistä ja on tullut valituksi myös kansainväliseksi muotovalioksi.

– Pentuja ei voisi teettääkään ilman näyttelyitä. Emolla pitää olla vähintään kaksi tulosta eri tuomareilta, Raija Österman kertoo.

Koiraharrastus on niin aikaa vievää ja sitovaa, ettei Raija ole käynyt esimerkiksi lomamatkoilla. Hän sanoo, ettei niitä kaipaakaan.

– Näyttelymatkat riittävät hyvin.

Partasuun kennel kasvattaa kahta eri terrierirotua. Ensimmäiset cairnterrierin pennut kennelissä syntyivät lokakuussa 2005 ja ensimmäinen englanninkääpiöterrieripentue 2020.

– Pentuja kysellään tasaiseen tahtiin. Osalla ihmisistä on sellainen väärä käsitys, että pennun saa, kun vain soittaa kenneliin, mutta eihän niitä pentuja aina ole.

Korona-aikana perheet innostuivat koiran hankinnasta ja pentuja kyseltiin poikkeuksellisen paljon. Partasuun kennelin toimintaan se ei kuitenkaan vaikuttanut.

Siperianhusky hankituin koira Laitilassa

Teija Uitto

Suomen Kennelliitto on julkaissut viime vuoden suosituimmat koirarodut. Suomessa rekisteröitiin viime vuonna yhteensä 52 771 koiraa. Kennelliiton rekisterin mukaan Suomessa suosituimmat koirarodut olivat labradorinnoutaja (2780), suomenlapinkoira (1533) ja jämtlanninpystykorva (1470).

Laitilassa tilasto on erinäköinen. Suosituin koirarotu oli viime vuonna siperianhusky, joita Laitilassa rekisteröitiin 35, toiseksi suosituin oli englanninkääpiöterrieri (30) sekä labradorinnoutaja (30). Karkeakarvainen mäyräkoira oli kolmanneksi suosituin (23).

Laitilassa suosittuja rotuja olivat myös: suomenlapinkoira (19), pitkäkarvainen collie (18) ja kultainennoutaja (16) sekä tiibetinspanieli (16).