Rotaryn RYLA-ohjelma kuljetti Ivan Pecotićin ja Roc Grandian Laitilaan

0
Roc Grandia (vas.) ja Ivan Pecotic ovat olleet Suomessa vasta muutaman päivän ajan, mutta mukaan on tarttunut jo uusia kokemuksia sekä suomenkielisiä sanoja.

Laitilan katuja ja kauppoja kierrellessä on saattanut tämän viikon aikana törmätä englantia puhuviin nuoriin. Kroatiasta kotoisin oleva Ivan Pecotić sekä espanjalainen Roc Grandia saapuivat viikonvaihteessa Laitilaan Rotaryn RYLA-ohjelman kautta.

RYLAn eli Rotary Youth Leadership Awardsin tavoitteena on tehdä osallistujista aktiivisia kansalaisia sekä johtajia. Pecotić ja Grandia viettävät ensin aikaa isäntäperheissä ennen kansainvälistä leiriä, jonne saapuu noin 20 nuorta ympäri maailman.

– Kaikki on sujunut hyvin tähän saakka. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen Pohjois-Euroopassa, Espanjan Manresasta kotoisin oleva Roc kertaa.

Ivan on kotoisin Kroatian toisiksi suurimmasta kaupungista Splitistä, joka vastaa kooltaan Turkua. Suomen ja Kroatian kulttuurilliset erot ovat suuret, minkä Ivan sai huomata heti junamatkallaan Helsingistä Turkuun.

– Oli minulle pieni shokki, kun näin rautatieasemalla ilmoituksen siitä, että juna on myöhässä minuutin. Kotimaassani Kroatiassa aikataulut eivät pidä, eikä niistä myöskään ilmoiteta mitään.

Haastattelua tehdessä vaihtojaksoa oli kulunut vasta muutama päivä. Siitä huolimatta vastausaikaa kului vain muutama sekunti, kun ilmoille heitti kysymyksen vierailun parhaasta asiasta.

– Pakko sanoa ihmiset, Roc totesi sekuntiakaan miettimättä. Ivan komppasi kaveriaan täysin ja kertoi, että ennakkoluulot suomalaisista eivät pitäneet paikkansa. Hänen tapaamansa ihmiset eivät ole olleet hiljaisia tai kylmiä, vaan paljon avoimempia kuin hän luuli.

Nuoret eivät ole aiemmin olleet Suomessa, mutta Ivanin veli vieraili maassa kaksi vuotta sitten. Hänen rohkaisevat kertomuksensa kannustivat myös Ivania lähtemään Suomeen. Päätös kohdemaasta syntyi lopulta helposti.

– Itse mietin Ranskan ja Suomen vaihto-ohjelmien välillä. Täällä ohjelma vaikutti paremmin suunnitellulta ja tiesin jo etukäteen, että täällä voin oppia paljon kaikenlaista, Roc kertoi.

Vaihto-oppilaat ovat yhdessä isäntäperheidensä kanssa käyneet mökkeilemässä, pelaamassa frisbeegolfia sekä vierailleet Muumimaailmassa. Erityisesti Ivan tunnustautuu olevansa suuri Muumien ystävä, joten vierailu oli erityisesti hänen mieleensä.

Roc ja Ivan olivat pääosin samaa mieltä asioista, mutta eräs keskustelu herätti leikkimielistä kinastelua ja naureskelua suuntaan jos toiseenkin.

– Päivisin on sopivan lämmin, mutta iltaisin liian kylmä. Mieluummin ottaisin vastaan +30 asteen lämpötilat, Ivan nauroi. Samaan aikaan Roc oli kuitenkin tyytyväinen siitä, että hän pääsi pakoon Espanjan helleaaltoa.

Huomenna lauantaina nuoret suuntaavat Naantaliin, jossa he viettävät kuusi päivää kansainvälisessä seurassa. Rotaryn kansainvälisen RYLA-leirin tavoitteena on herättää osallistujien sisäinen johtaja esiin. Leiriläiset tekevät paljon ryhmätöitä ja kiertävät erilaisissa työpajoissa.

– Haluan tavata ihmisiä eri puolilta maailmaa ja oppia heiltä niin paljon kuin mahdollista. Haluan nähdä, onko minusta johtajaksi. Haluan myös kehittää itseäni ja saada palautetta siitä, mitä voin tehdä toisin, Ivan kuvailee.

Vaikka paljon on vielä edessä, kokemus on jo kummallekin ollut tässä vaiheessa antoisa. Etenkin Rocille, joka pääsi kolmannella hakukerrallaan mukaan koronapandemian peruessa kahden edellisen vuoden tapahtumat.

– Kun matkustaa uusiin paikkoihin, joutuu pois omalta mukavuusalueeltaan. Tällöin oppii tuntemaan itsensä, joten jos tällainen mahdollisuus avautuu, suosittelen ehdottomasti käyttämään sen, Roc päätti.

Kaksikko haluaisi vielä käydä savusaunassa, sillä se on heidän mielestään ihmeellinen keksintö. Leiriltä he odottavat uusien ihmisten tapaamista ja johtajuustaitojen kehittymistä.