Talokauppaa tehty hyvin Laitilassa – Korkojen nousu ei ole vaikuttanut ainakaan vielä ostajiin

0
Teija Laukkanen ja Timo Uusitalo halusivat talon, josta on pyöräilymatka Laitilan keskustaan.

Uutiset inflaatiosta, euriborkorkojen noususta ja uhkaavasta taantumasta eivät ole ainakaan vielä säikäyttäneet asunnon ostajia. Myyntineuvottelija Mari Sainio Kiinteistötoimisto Asko Vainio ky:sta kertoo, että kauppa on käynyt jopa paremmin kuin useana muuna kesänä.

– Enää ei tule sellaista hiljaista kesäsesonkia kuin takavuosina, vaan asuntoja, taloja ja mökkejä ostetaan läpi kesän.

Mökkikaupat lisääntyivät Vakka-Suomessa selvästi koronavuosina. Sainio kertoo, että mökkikauppa on hieman tänä kesänä rauhoittunut, mutta talokauppaa on tehty yllättävänkin hyvin.

– Talo ostetaan perheelle ja siinä elämäntilanteessa, kun itselle sopii. Eivät ostajat voi kauheasti suhdanteita katsoa, kun haetaan kotia.

Myös OP Koti Lounaisrannikko Oy:sta kerrotaan, että kiinteistökauppaa on tehty tänä kesänä paljon. Myyjät ovat usein ikääntyneitä, jotka haluavat muuttaa keskustaan kerrostaloon ja ostajat pääosin lapsiperheitä. Muuttajia tulee myös Vakka-Suomen ulkopuolelta ympäri Suomea.

– Eivät ihmiset koron nostoa ole säikähtäneet. Eiväthän negatiiviset korot kuulu edes normaaliin markkinaan. Nyt siirrytään vain terveempiin markkinoihin, myyntipäällikkö Jyrki Isotupa OP Koti Lounaisrannikko Oy:sta sanoo.

Myöskään autotehtaan irtisanomiset eivät ole vaikuttaneet.

– Autotehtaaltahan tuli heti perään myönteinen uutinen siitä, miten ensi syksynä saadaan Uuteenkaupunkiin uuden Mercedes-mallin tuotanto, Isotupa toteaa.

Ainoa signaali suhdanteen muutoksesta on, että asunto-osakkeiden myynti on rauhoittunut.

– Sijoittajia ei näy markkinoilla yhtä paljon kuin viime vuosina, OP Koti Lounaisrannikko Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Teerimaa sanoo.

Omakotitalokaupassa näkyy yksi uusi ilmiö: ostajista yhä isompi osa on maahanmuuttajataustaisia. Taloa etsivät perheet ovat asuneet Suomessa jo vuosia, vanhemmilla on täällä työpaikka ja perhe haluaa muuttaa vuokralta omaan kotiin.

– Heitä kiinnostaa huonokuntoisempikin talo, sillä heillä on osaamista ja halua remontoida taloa itse, Sainio kertoo.

Kiinteistökaupassa tulee eteen erilaisia kysymyksiä kuin mitä Suomessa syntyneet kysyvät. Esimerkiksi jos talon pihassa on lipputanko, ostaja voi kysyä, onko Suomessa pakko liputtaa liputuspäivinä.

– Joissakin maissa näin nimittäin on, Sainio sanoo.

Op Koti Lounaisrannikko Oy:ssa on huomattu, että mökkikauppa on hiljentynyt Laitilassa, sen sijaan Uudessakaupungissa mökkikauppakin on yhä runsasta.

– Korona-aikana ostettiin mökkejä, joissa oli mukavuudet. Haluttiin kakkoskoti, Teerimaa kertoo.

Nyt myydään erityyppisiä mökkejä kuin kahtena viime vuonna.

– Mökit hankitaan kesäkäyttöön, niiltä ei vaadita niinkään mukavuuksia, vaan halutaan, että mökki on reilusti mökki, Isotupa sanoo.

Teija Uitto

Vidilässä keltaisen tiilitalon pihalla seisoo tyytyväinen pari. Teija Laukkanen ja Timo Uusitalo ovat etsineet uutta kotia heille ja Teijan kahdelle lapselle parin vuoden ajan.

– Viime syksynä meillä oli jo tontti kiikarissa ja katselimme pakettitaloesitteitä. Mietimme, että onko pakko alkaa rakentaa, kun sopivaa taloa ei valmiina löydy.

Pariskunta oli jo lähes luopunut toivosta, että Laitilasta vapautuisi sopiva talo.

– Puhuimme asiasta kaveripariskunnalle ja he sanoivat, että katsotaan nyt vielä yhdessä asuntoilmoituksia. Kaveri näytti yhtä taloa ja kysyi, että oletteko tätä käyneet katsomassa. Emme olleet sitä huomanneet, Teija kertoo.

Ilmoituksessa oli tilava tiilitalo lähellä Laitilan keskustaa. Sijainti oli juuri sitä, mitä he olivat etsineet. Talo näytti muutenkin kaikin puolin hyvältä. Kun myyntineuvottelija Mari Sainio tuli esittelemään taloa, parin makutuomareina olivat myös Timon vanhemmat ja Teijan äiti. Teija ja Timo tekivät talosta kaupat nopeasti, sillä se oli vihdoin juuri sellainen, mitä he olivat etsineet.

– Heinäkuun alussa saimme avaimet ja kesäloma on mennyt muuttoa tehdessä.

Teija Laukkanen ja Timo Uusitalo ovat tyytyväisiä, että taloon saattoi muuttaa suoraan sisään. Kaikki pinnat ovat niin siistissä kunnossa.

– Voimme sitten vähitellen uudistaa taloa, Timo sanoo.

He harkitsevat muun muassa, että talon öljylämmitys kannattaisi vaihtaa maalämpöön ja katolle asentaa aurinkopaneelit.

– Saunassa on onneksi puukiuas. Sitä arvostaa, kun energian hinta nousee. Ei tarvitse miettiä, että raaskiiko saunaa lämmittää.

Teija arvioi ensin, että keittiötä pitäisi laajentaa.

– Nyt ei siltä enää tunnu. Huomasin, että tämähän on leipurin keittiö, tasotilaa on paljon.

Timo kehuu pihaa, joka on hyvin suunniteltu. Hän arvelee, että pienellä vaivannäöllä piha pysyy siistinä ja komeana.

– Lapset alkoivat heti esittelyssä valita itselleen huonetta. Nyt heillä on juuri ne huoneet, Teija hymyilee tyytyväisenä.