Ukkonen aiheutti runsaasti sähkökatkoja, ongelmia internetyhteyksissä ja kaapeli-tv:ssä

0
Trooppisen keskiviikkoyön päätti yöukkonen, joka räiskytteli aamulla Laitilassa kuuden aikaan. Keskiviikkona ukkosti useampaan otteeseen. Kuva: Pirjo Koski

Ukkosrintama pyyhkäisi Laitilan seudun yli keskiviikkoaamulla ja iltapäivällä uudestaan vielä rajumpana. Iltapäivällä puoli kolmen aikaan alkaneessa ukkosmyrskyssä sade piiskasi maata ja salamat välkehtivät. Ukkonen aiheutti runsaasti sähkökatkoja ja ongelmia verkkoyhteyksiin.

– Se oli tämän kesän kovin ukkonen alueellamme. Melko vähän on ukkonen meille harmia aiheuttanut tänä vuonna ennen tätä myräkkää, kertoo käyttöpäällikkö Mikko Heinonen Vakka-Suomen Voimasta.

Ukkonen aiheutti runsaasti sähkökatkoja, mutta suurin osa niistä oli lyhyitä räpsyjä, joista ei pysyvää vikaa jäänyt.

– Enimmillään Vakka-Suomen Voiman alueella oli 2019 sähkötöntä asiakasta. Kaikille saatiin sähköt palautettua illan aikana. Korjaustöissä ahersi parhaimmillaan noin 20 sähkömiestä.

Suurimpia ongelmia aiheuttivat rikkoutuneet muuntajakoneet, linjoille kaatuneet puut ja pylväspalo.

Vahantakana iso puu kaatui linjalle, joka katkaisi sähkötolpan ja aiheutti myöhään iltaan venyneen keskeytyksen. Sähköt siellä saatiin palautettua iltakymmenen jälkeen.

Pylväspalo Viikaisissa oli seurausta keskiviikkoaamulla ennen seitsemää iskeneistä salamoista. Pylväässä rikkoutunut eristin aiheutti maavuodon, joka sytytti pylvään palamaan. Muuntajat puolestaan ovat herkkiä ukkosella, vaikka niissä ylijännitesuojaus onkin.

– Kun muuntajakone hajoaa, niin sen vaihtaminen on vähän isompi operaatio. Siinä tarvitaan nosturia nostamaan rikki mennyt laite pois ja uusi tilalle.

Laitilan Puhelimessa kiireet alkoivat heti keskiviikkoaamulla. Vikoja ilmoitettiin joko kaapeli-tv:stä tai internetyhteyksistä.

– Muutamat meillä 40 vuotta töissä olleet eivät suoraan muistaneet, koska olisi ollut noin kova ukkonen, kertoo toimitusjohtaja Pasi Mäki.

Torstaina arvio oli, että kaikki viat saadaan iltaan mennessä korjattua.

– Hälytimme kundit lomaltakin töihin, Mäki sanoo.

Ihmisten laitteisiin tuli vikoja useimmiten jännitepiikeistä.

– Suurin osa vioista johtuu siitä, että ihmisten omat laitteet kotona ovat suojaamattomia. Sähköverkon kautta ukkonen hajottaa useimmiten joko modeemin tai modeemin virtalähteen.

Kuituverkko on metalliton.

– Ukkonen ei kulje kuituverkossa.

Kaapeli-tv sen sijaan on ukkoselle herkkä, sillä se on metallinen verkko, jossa on satoja vahvistimia. Yhden vahvistimen takana voi olla yksi tai jopa satoja kotitalouksia.

Mäen mukaan vanha, mutta toimiva tapa suojata laitteensa on ottaa töpseli irti seinästä.

– Se jää monelta tekemättä. Meillä vikatilanteita olisi merkittävästi vähemmän, jos ihmiset suojaisivat laitteensa.

Muita tapoja suojautua on huolehtia siitä, että omakotitalossa on sähkökeskuksessa ylijännitesuoja. Ylijännitesuojia on saatavilla myös yksittäisiin pistorasioihin. Mäen mukaan suosittuja ovat myös UPS-laitteet, jotka takaavat virransyötön sähkökatkosten aikaan. Näin esimerkiksi katkoksen tullessa tietokoneen voi sammuttaa hallitusti.

”Sade oli tiheä seinä”

Vettä tuli Laitilassa hetken valtavasti, mutta kova sade ei kestänyt kauaa. Laitilan Sanomille säätilastoja toimittava Eero Setälä Haukan kylästä kertoi, että keskiviikkoaamulla vesimittarissa oli vettä kolme millimetriä. Iltapäivän sademäärä oli 19,3 millimetriä.

– Aika reippaasti sade alkoi, kuten ukkosella yleensä. Sade oli tiheä seinä, josta ei kauas näe. Jälkimmäinen sade oli heikkoa sadetta.