Vahterukselle uutta hallitilaa – Yhtiö juhlistaa toimitusjohtajan ja yhtiön syntymäpäiviä

0
Mauri Kontu kertoo, että yhtiön tilauskanta on vain vahvistunut korona-aikana. Taustalla näkyy Vahteruksen uusi hallitila.

Vahteruksella Kalannissa vietetään kahdet juhlat tällä viikolla. Torstaina juhlitaan toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Mauri Kontun 70-vuotispäiviä ja perjantaina vieraita tulee juhlistamaan Vahterusta. Yhtiö täytti korona-aikana 30 vuotta.

Vahteruksella menee paremmin kuin koskaan. Toimitusjohtaja Mauri Kontu kertoo, että yhtiön tilauskanta on vain vahvistunut korona-aikana.

– Kun aiemmin tilauskantamme oli vuosittain 20–30 miljoonaa euroa, nyt se on yli 50 miljoonaa euroa.

Yhtiössä nähdään, että kasvumahdollisuuksia on yhä, sillä lämmönsiirtimet ovat osa sitä kokonaisuutta, jolla pyritään tekemään energiatehokkaita ratkaisuja. Lisäksi Vahteruksen markkinaosuus maailman markkinoilla on vielä pieni, sitä on mahdollisuus kasvattaa.

Vahteruksella on myös varauduttu kasvuun. Kaikessa hiljaisuudessa Kalantiin Vahteruksen teollisuushallin taakse on rakennettu uusi Halola-halli, jossa on noin 3000 neliötä. Halli otetaan käyttöön loppuvuodesta. Kaikki Vahteruksen hallit on nimetty Kalannin kylien mukaan.

Kasvulle on Kontun mukaan vain yksi hidaste: työvoimapula.

– Palkkaisimme heti 20 työntekijää lisää, kun vain sopivia löytyisi, Kontu sanoo.

Vahterus työllistää yli 380 henkilöä Suomessa ja toimipisteissään Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Kiinassa, Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Australiassa.

Kolmenkymmenen toimintavuotensa aikana Vahterus on valmistanut yli 60 000 Plate & Shell -lämmönsiirrintä asiakkaille ympäri maailmaa; vuosittain vain 5 prosenttia tuotteista jää Suomeen.

Vahteruksen syntyi juontaa 90-luvulle, kun Rauma-Repolan Uudenkaupungin telakalta irtisanottiin laman alla sata työntekijää. Kontu työskenteli telakalla suunnittelijana, tuotekehitysinsinööri ja tuotepäällikkönä. Telakkauran jälkeen hän toimi pari vuotta Konplan Oy:n toimitusjohtajana, mutta ajatuksissa muhi idea.

– Aloimme kehittää täysin uudentyyppistä lämmönsiirrintä perustuen työkokemukseen, jota minulla oli tiiviisteellisen levylämmönsiirtimen suunnittelusta ja valmistuksesta telakalla.

Kehitystyön tuloksena syntyi hitsattu levylämmönsiirrin – ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Vahterus perustettiin Kalantiin vuonna 1990 kolmen ihmisen voimin Kontujen kotitilan navettaan. Jo silloin mukana oli Maurin tärkein ja rakkain työkaveri, hänen oma vaimonsa Sinikka Kontu.

– Sinikka pitää huolta talousasioista, minä olen tämmöinen taivaanrannanmaalari, Mauri Kontu toteaa.

Lisäksi hän kiittelee kaksosveljeään, Aappo Kontua, joka on ollut alusta alkaen Vahteruksen hallituksen puheenjohtaja. Molemmat veljekset ovat diplomi-insinöörejä, Mauri Kontu on konetekniikan ja Aappo Kontu sähkötekniikan.

– Myös maanviljelijävanhempani ja siskoni Kristiina ovat olleet tärkeitä tukijoita.

Vahterus ja Kontu on palkittu useilla palkinnoilla, kuten 2022 Kasvuryhmä-yhteisön Kultaisella kuokalla, 2021 presidentin myöntämällä teollisuusneuvoksen arvolla ja 2015 presidentin myöntämällä kansainvälistymispalkinnolla.

Kontu on henkeen ja vereen kalantilainen ja vakkasuomalainen. Hän haluaa viedä kaikin tavoin tätä seutua eteenpäin.

– Meillä on teollisuustyöpaikkoja alueella 5000–6000. Uskon, että niiden lisäksi meillä on paljon käyttämätöntä resurssia.

– Matkailussa on vielä paljon potentiaalia. Tästä syystä tänne pitää perustaa Visit Vakka-Suomi – osakeyhtiö, jonka osakkaina olisivat kunnat ja yrityksiä.

Matkailijoille voisi esitellä alueen saaristoa, teollisuutta, maataloutta ja historiallisia kohteita.