Virtuaalitodellisuus tutuksi Laitilan kirjastossa – VR-lasien avulla reissuun

0
VR-lasit päässä voi liikkua virtuaalimaailmassa 360 asteen laajuudelta. Arkistokuva: Kari Pitkänen

Virtuaalitodellisuus ja virtuaalilasit mahdollistavat kokonaisvaltaisen elämyksen käyttäjälleen. Virtuaalitodellisuuden, lyhennettynä VR:n, merkitys myös kasvaa tulevaisuudessa. Laitilan kirjasto järjestää tiloissaan tapahtuman, johon kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan VR-laseja ja uppoutumaan niillä koettaviin sisältöihin asiantuntijan johdolla.

Virtuaalitodellisuudella tarkoitetaan vuorovaikutteista, simuloitua ympäristöä, josta välitetään käyttäjälle keinotekoisesti läsnäolon tunne esimerkiksi virtuaalilasien avulla. Useiden uusien kuluttajalaitteiden tultua markkinoille vuonna 2016 virtuaalitodellisuus on yhä enemmän esillä julkisuudessa.

Alkuun VR kiinnosti lähinnä peliharrastajia, mutta on nykyään laajassa käytössä eri toimialoilla rakentamisesta ja valmistusteollisuudesta koulutukseen. Kuluttajien keskuudessa VR-teknologiaa on käytetty immersiivisten peli- ja viihdekokemusten lisäksi erityisesti tiedonvälitykseen, asenteisiin vaikuttamiseen ja käytöksen muokkaamiseen.

Monet teknologiajätit Googlesta Microsoftiin sijoittavat suuria summia virtuaalitodellisuusteknologiaan, joka lähitulevaisuudessa tulee yhä enemmän osaksi ihmisten arkea. Futuristit ja teknologiaintoilijat ovat jo jonkin aikaa puhuneet nyt Facebookin nimenvaihdon myötä laajempaankin tietoisuuteen tulleesta metaversumista.

Metaversumilla tarkoitetaan sitä ympäristöä, missä digitaalinen ja fyysinen maailmamme kietoutuvat tiiviisti yhteen. Tulevaisuudessa me saatammekin tavata toisiamme metaversumissa, VR-lasit kasvoillamme.

Laitilan kirjastossa järjestettävässä Koe virtuaalitodellisuus! -tapahtumassa on mahdollisuus tutustua useaan virtuaalitodellisuuden mahdollistamaan sisältöön turkulaisen VR-ohjelmistotalo CTRL Realityn henkilökunnan johdolla.

Tapahtumassa osallistujat pääsevät virtuaaliselle matkalle Suomen luontoon. Virtuaalimatkoja on hyödynnetty varsinkin iäkkäiden palvelukodeissa, sillä se mahdollistaa matkailun myös liikuntarajoitteisille.

VR-lasit auttavat ammatillisessa koulutuksessa oppimaan tosielämän motoriikkaa vaativia askareita, kuten vaihtamaan autonrenkaan. Kirjastossa pääsee myös tutustumaan siihen, miten VR-laseja voi hyödyntää metsänhoidon suunnittelussa. Osallistujat voivat testata sovellusta, jonka avulla voi suunnitella metsänhoitotoimenpiteitä ja nähdä niiden vaikutuksen maisemaan.

– Toivon että tapahtuman aihe houkuttaa kirjastoon yleisöä, joka ei ehkä ole tottunut osallistumaan kirjastossa järjestettäviin tapahtumiin. Haluan projektin avulla osoittaa, miten mielenkiintoista sisältöä omassa lähikirjastossa on tarjolla, valottaa projektin koordinaattori Selina Raunio Turun AKEsta.

Tapahtuma ”Koe virtuaalitodellisuus!” järjestetään Laitilan kirjastossa tiistaina 23.8.2022 kello 17–19. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Laitilan kirjasto järjestää tapahtuman yhteistyössä Vakka-Suomen kansalaisopiston kanssa.

Alueellinen kehittämistoiminta

Tapahtuma on tuotettu Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -projektissa, joka on osa Turun kaupunginkirjaston vastuulla olevaa alueellista kehittämistoimintaa (AKE).

Turun AKE-alueeseen kuuluu Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnat.

Hankkeen tarkoitus on tuoda uusia teknologisia, yhteiskunnallisia ja muita ajankohtaisia ilmiöitä tutuksi ihmisille Varsinais-Suomen ja Satakunnan kirjastoissa.

Hankkeessa suunnitellaan ja hankitaan kirjastoille valmiita laadukkaita tapahtumapaketteja, joita omiin tiloihinsa tuomalla pienetkin kirjastot voivat välittää ihmisille luotettavaa tietoa tiiviissä ja helposti omaksuttavassa muodossa.