Yhdistykset tuovat iloa ja eloa

0

Yhdistystoiminnan asema Suomessa on vahva. Laitilan seudullakin toimii runsaasti yhdistyksiä, pelkästään Laitilassa noin 170.

Vilkaisu Laitilan Sanomien Yhdistykse toimiva -palstalle osoittaa, että seutu olisi tapahtumiltaan, retkiltään, sosiaaliselta kanssakäymiseltään, virkistystoiminnaltaan ja hyväntekeväisyystyön osalta paljon köyhempää ilman yhdistyksiä.

Lähiaikoina yhdistykset järjestävät muun muassa Leinmäen kesätoria, kesäillanviettoa diabetesta sairastaville, Eläkeliiton retken iltamiin, epilepsiayhdistyksen kesäpäivän Raumalla, A-killan aamupuuron sekä ruokailun ja Laitilan Kuulo lähtee kesäpäivän viettoon.

Vapaus yhdistyä ja toimia yhteisen asian puolesta on kansalaisten perusoikeus. Suuri osa kansalaisista tätä oikeuttaan käyttääkin.

Silti moni yhdistys kaipaa joukkoonsa lisää aktiivisia toimijoita. Helposti toiminta on liian vähäisen joukon harteilla. Erityisesti vaikeuksia on saada uusia yhdistysten puheenjohtajia ja hallituksen jäseniä.

Uusia avauksia yhdistysten elinvoiman tukemiseksi tarvitaan. Vakka-Suomessa on käynnissä 4H:n Nuorten jutska -hanke. Sen tavoitteena on tutustuttaa nuoret yhdistystoimintaan.

Viikko sitten Martan päivän tapahtumassa entinen Lounais-Suomen Marttojen hallituksen puheenjohtaja Tiina Sjölund nosti esiin, että yhdistys voi toimia myös toimintaryhmäpohjaisesti. Pieniä yhdistyksiä yhdistämällä hallinnollinen taakka kevenee, mutta toiminta jatkuu omana ryhmänä.

Keskustelu oman yhdistyksen tulevaisuudesta ja toimintatavoista kannattaa käydä ajoissa, jotta paljon eloa ja iloa tuova yhdistystoiminta pysyy voimissaan. Yhdistyminen on parempi vaihtoehto kuin lakkauttaminen.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.f i