Yhteislaulutilaisuudessa uutta ja tuttua musiikkia – Mikko Alatalo lupaa laitilalaisille ensiesityksen Eric Claptonin biisistä

0
Mikko Alatalo esittää kotimaisia suosikkikappaleita sekä laulattaa yleisöä Kaivolan kesäteatterilla keskiviikkona 10.8.

Legendaarinen muusikko Mikko Alatalo tulee laulattamaan laitilalaisia Kaivolan kesäteatteriin ensi keskiviikkona 10.8. Tapahtumaan lähtiessä kannattaa taskuun sujauttaa nenäliina, sillä tapahtumassa on riski liikuttumiseen.

Alatalo esittää Laitila laulaa -tilaisuudessa yhden biisin, jota ei ole koskaan aiemmin kuultu, ja se herkistää varmasti yleisön.

– Ensimmäisen vaimoni poismenon jälkeen lauloin usein Eric Claptonin kappaletta Tears In Heaven ja myös pikkupoikani Kalle soitti koko talven surua ulos kitaralla. Hain silloin oikeutta levyttää kappaleen suomeksi, mutta herra Clapton ei hyväksynyt levytystä muulla kuin englannin kielellä.

Viime talvena Alatalo kysyi asiasta uudestaan ja saikin yllättäen luvan tehdä kappaleesta käännöksen suomeksi.

– Onkohan tässä jokin johdatus, kun teen parhaillaan gospel-levyä ja juuri nyt sain luvan suomennokseen. Kappale tulee uudelle levylleni nimellä Kyyneleet taivaassa.

Alatalo esittää ensimmäistä kertaa käännöskappaleen julkisesti Laitilassa.

Tapahtumassa on muutenkin nostalgiaa ilmassa, sillä laitilalaiset pääsevät tuoreeltaan onnittelemaan artistia Iskelmä-Finlandia 2022 -palkinnosta, joka myönnettiin hänelle torstai-iltana 4.8. Tapsan Tahdeissa Nokialla. Alatalo palkittiin pitkästä ja ansioituneesta musiikkiurasta.

– Paras tapa onnitella on tulla laulamaan kanssani, Alatalo toteaa.

Yhteislaulutilaisuudessa vuorottelevat Alatalon omat esitykset ja yhteislaulut. Kappaleissa tunnelmat vaihtelevat haikeasta iloiseen.

– Suurin osa yhteislauluista on lauluja, joita kansa rakastaa, kuten Katri Helenan Anna mulle tähtitaivas. On myös Juicea, Junnua ja pari vanhaa valssiakin, Mikko Alatalo kertoo.

Alatalo on yhteislaulutilaisuuksien konkari. Yleisö muistaa yhä Tammerkosken sillalla -ohjelmat, joita Alatalo teki TV2:lle seitsemän vuotta.

– Sitten se vain loppui. Onhan se sääli, että televisio ei tarjoa enää aikuisille ihmisille musiikkia, vaan tv esittää Ruisrockia ja hiphoppia, Alatalo sanoo.

Hän on tehnyt yhteislauluohjelmaa myös AlfaTV:lle.

Mikko Alatalo nähdään jälleen ensi syksynä televisiossa. Hänet on pyydetty mukaan Nelosen Vain elämää -ohjelmaan, jota on kuvattu alkukesän aikana. Kuvaukset jatkuvat vielä syksyllä.

Alatalo on otettu, että hän pääsee tuomaan esille laajaa musiikkirepertuaariaan ohjelmassa. Hän myöntää, että oli liikuttavaa kuulla hänen ja Harri Rinteen lauluja muiden esittämänä. Satulinnassa ovat hänen lisäkseen artistit Erika Vikman, Yona, Redrama, Pete Parkkonen, Meiju Suvas, Jyrki 69 ja Tommi Läntinen.

Alatalo tunnetaan paitsi muusikkona, myös keskustan kansanedustajana. Arkadianmäki on jo jäänyt, mutta ei politiikka sinällään. Alatalo harmittelee, ettei kaikki muutos tuo aina parempaa:

– Muuttoliike jatkuu yhtä brutaalina kuin ennenkin. Leuhkat eväät -kappaleessa on kiteytettynä tärkeä sanoma, että saako sitä enää pohjanperukoilla asua kotonansa. Onneksi tilanne on kääntymässä, Pohjois-Suomessakin on nyt suorastaan työvoimapula. Silti ihmiset pakkautuvat kaupunkeihin, asuvat ahtaasti kalliissa asunnoissa.

Alatalon mielestä nykypolitiikka on lähinnä laastaria haavoille. Maaseudulta karkaavat kaupat, apteekit ja lääkärit, eivätkä tietkään houkuttele maaseudulle.

– Koko sen 16 vuotta, kun olin eduskunnassa ja liikennevaliokunnassa, taistelin sen puolesta, että maaseudun tiet saadaan kuntoon ja laajakaista joka torppaan. Ilman niitä ei elinkeinoja pysty toteuttamaan.

Hän hämmästelee, miten Suomessa ei osata arvostaa maaseutua ja maaseudun elinkeinoja.

– Ranskassa maaseutu on pyhä, koska sieltä tulee leipä ja viini, hän vertaa.

– Niin ja teiltä Laitilasta tulevat munat.

Alatalo toivoo, että kun muuttoliikkeen suunta on nyt kääntynyt Helsingistä pois, josko ihmiset olisivat alkaneet miettiä asioita syvällisemmin korona-aikana.

– Onhan se irvokas spektaakkeli, että uusköyhät muuttavat pääkaupunkiseudulle ja asumistukea maksetaan toista miljardia, että he pystyvät asumaan niissä ahtaissa, kalliissa asunnoissa.

Mikko Alatalo lupaa, että Laitila laulaa -tilaisuudessa hän ei puhu politiikkaa, vaan tapahtumassa nautitaan musiikista. Yhteislaulutilaisuus alkaa kello 18. Kaivolan kesäteatterille on kuljetus linja-autoasemalta kello 17.15. Kirjasto ottaa ilmoittautumisia kuljetukseen. Yhteislaulutilaisuuteen on vapaa pääsy.