999 Garage – Talvet rakennetaan, kesät ajetaan

0
999 Garage eli Ville Äärilä, Tomi Silokivi, Ossi Sailomäki, Erkki Heino, Juho Sorri, Jani Reivo, Riku Suomala ja Janne Vesterinen autoineen.

999 Garage eli kahdeksan laitilalaismiehen autoharrastusporukka on virallisesti pitänyt yhtä loppukesästä 2020, mutta yhteisen harrastuksen ja kaveruuden siemen on itänyt pidempään.

– Aika moni meistä on ollut koulussa samalla luokalla, ja sitten porukkaan on liittynyt kavereita ja kaverin kavereita, Janne Vesterinen kertoo.

Autoharrastus on miehille ympärivuotista hommaa.

– Talvet rakennetaan ja kesät ajetaan, yksi sanoo.

– Tai talvet rakennetaan ja kesät korjataan, toinen lisää ja muut nauravat.

Ajokausi alkaa vappuna ja loppuu joskus lokakuussa. Vuosi pitää sisällään myös erilaisia ja erikokoisia tapahtumia. Kaikkiin suurempiin tapahtumiin laitilalaiset pyrkivät osallistumaan. Tapahtumat ovat tärkeitä, koska niissä pääsee tapaamaan toisia harrastajia muualta Suomesta.

– Siellä tapaa uusia ihmisiä ja oppii uusia taitoja. Tapahtumissa tulee aina joku tyyppi nyppäisemään hihasta ja kyselemään autoista. Ihmisiin tutustuu myös sosiaalisen median kautta, Vesterinen kertoo.

Autoharrastajien päätapahtuma Modern Car Show Fitted Fest järjestettiin Lahdessa elokuun lopussa. Yksi osa tapahtumaa on 120 auton kutsunäyttely, johon pyydettiin tänä vuonna kolmea 999 Garagen autoa.

Laitilalaisten harrasteautot ovat keskenään erilaisia. Joukossa on sekä vanhempia että uudempia autoja, mutta yhdistäviä tekijöitäkin on.

– Nämä ovat usein matalia niin kuin tuo tuolla, Riku Suomala osoittaa yhtä lähellä olevista autoista.

Jos ovat autot erilaisia niin sitä ovat myös harrastajat. Toiset – kuten Suomala – haluavat rakennella yhtä ja samaa autoa jopa 12 vuoden ajan.

– Minä taas myyn auton pois, kun saan sen valmiiksi ja ostan uuden, Vesterinen kertoo.

Polttoaineen hinnannousun voisi kuvitella kirpaisevan autoharrasajan kukkaroa, mutta Suomalan mukaan harrasteauton kilometrit ovat tavallisesti vähäiset.

– Ja se on vain kestettävä, Erkki Heino sanoo.

– Juuri niin kuin Erkki sanoi, harrastukselle ei voi laittaa hintaa, Ossi Sailomäki on samaa mieltä

999 Garagen porukalla on kolme hallia, joissa autoja rakennetaan. Talli, jonka edustalle porukan autot on ajettu, kuuluu Suomalalle.

– Tämä on sun omistuksessa, mutta meidän kaikkien käytettävissä, yksi kavereista velmuilee Suomalalle.

Toinen talli on Jani Reivon luona Untamalassa ja muilla on vuokrahallipaikka Sillantakana.