Aluevaltuutetun terveisiä

0

Tämän vuoden tammikuussa käytiin historian ensimmäiset hyvinvointialueen vaalit. Toimintansa aloittanut aluevaltuusto valitsi Tarmo Martikaisen yksimielisesti hyvinvointijohtajan virkaan.

Martikainen vaikuttaa innostavalta, kannustavalta ja kuuntelevalta kipparilta. Itse työskentelen hyvinvointialueen valtuustossa ja ikäihmisten valmistelevassa lautakunnassa.

Kevään aikana valtuustossa hyväksyttiin yksimielisesti hallintosääntö, joka tosin vaatii vielä uudelleen tarkastelua. Syyskauden ensimmäinen hyvinvointialueen valtuuston kokous on syyskuussa, jolloin päätetään hyvinvointialueen strategia. Syksyllä saamme myös talousarvio- ja investointien valmistelukatsauksen. Näyttää siltä, että kunnat ovat alibudjetoineet sosiaali- ja terveysmenonsa, mikä tulee näkymään hyvinvointialueen tulevassa budjetissa.

Lautakunnat ovat aloittaneet työskentelynsä vasta nyt syyskaudella, koska lautakuntien valmistelijat valittiin vasta kevään aikana. Varsinais-Suomen alueella valmistelussa ollaan lähdetty takamatkalta verrattuna muihin hyvinvointialueisiin nähden. Hienosti ollaan kuitenkin kurottu välimatkaa kiinni.

Ikäihmisten valmistelevaan lautakuntaan on syyskaudella tulossa omaishoidontuki ja asiakasmaksut. Omaishoidontuen korvaus ja kriteerit ovat hyvin erilaisia eri kunnissa, siksi niihin nyt haetaan yhdenmukaisuutta. Yhteinen näkemys on, että omaishoidontuki on tärkeä osa esimerkiksi vanhuspalveluissa.

Ensi vuoden tammikuussa siirrytään liikkeenluovutuksella hyvinvointialueelle. Olemme panostaneet muun muassa palkan- ja tukienmaksuun, jotta välttyisimme vastoinkäymisiltä, joita valitettavasti on esiintynyt muun muassa pääkaupunkiseudulla. Ikävää on, että palkkojen harmonisointia ei näillä näkymin saada ensi vuoden aikana tehdyksi.

Työsarkaa riittää niin henkilöstöllä, valmistelijoilla kuin meillä päättäjilläkin. On tulossa uusia IT-järjestelmiä, henkilöstöhallinto-ohjelmia, potilastietojärjestelmiä jne. Nämä kaikki vaativat koulutusta ja ohjausta. Uskon, että yhdessä tästä kaikesta selviämme.

Heli-Päivikki Laurén
aluevaltuutettu
eduskuntavaaliehdokas
SDP