Ämpäri käteen

0

Loppusuoralle kääntynyt kasvukausi on tarjonnut runsain mitoin antimiaan, vaikkei edes omistaisi kotipuutarhaa tai peltotilkkua. Luonto kasvattaa antimiaan, ja tänä vuonna sato on ollut erinomainen niin marjojen kuin sienien osalta.

Luonnontuotteiden käyttöä edistävä Arktiset aromit -järjestö kertoo, että Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista 37 on syötäviä. Järjestö listaa tunnetuimmiksi ja kaupallisesti arvokkaimmiksi marjoiksi puolukan, mustikan, vadelman, lakan, karpalon, tyrnin ja variksenmarjan.

Villivadelma- ja mustikkasato on ollut Laitilan seudulla hyvä, ellei erinomainen. Puolukkakausi on vasta aluillaan, mutta marjoja on marjapuurojen tai lihalisukkeen ystäville ämpärikaupalla tarjolla.

Satokauden päättää karpalo, jonka talvi jopa säilöö käyttäjälleen valmiiksi. Karpaloa voi poimia syötäväksi vielä keväälläkin, kun marjat paljastuvat lumen alta.

Syötävän metsäpuutarhan Laitilaan perustanut tamperelainen Joel Rosenberg kertoo verkkosivullaan syövänsä joka päivä jotakin itse kasvatettua, kerättyä tai pyydettyä.

Siinä on säilöjille tavoitetta. Mehuja, hilloja, hyytelöitä, pikkelsejä tai pakasteita tulisi saada niin paljon säilöön, että ne riittävät talven yli tulevaan kevääseen. Tärkeää on myös muistaa syödä säilömäänsä, jotta ruoat eivät jää pakastimiin, jääkaappeihin, kellareihin ja hyllyille vanhenemaan.

Säilöntä vaatii aikaa, osaamista ja säilytystiloja. Säilöntää kannattaa opetella, vaikka pienissä määrin.

Vanhemmilla sukupolvilla on paljon tietoa omavaraisuudesta, joka on noussut uuteen arvoon. Kaikki mahdollinen kannattaa hyödyntää.

Iida Kauppi
iida.kauppi@laitilansanomat.fi