Arki tarjoilee herkullista huumoria – Laitilan Sanomien uusi pilapiirtäjä Reijo Purontakanen keksii aiheita tavallisesta elämästä

0
Reijo Purontakanen katselee maailmaa vino hymy huulillaan.

Laitilan Sanomat alkaa julkaista kahdesti kuussa kokeneen piirtäjän Reijo Purontakasen pilapiirroksia. Historiaa ja tieteitä harrastava Purontakanen on kuvittanut erilaisia julkaisuja science fictionista historiallisiin julkaisuihin ja pilapiirroksiin 80-luvulta lähtien. Hän on tehnyt myös ad libriksiä.

Purontakanen tekee pilapiirroksia myös neljälle lehdelle, joista Laitilan Sanomat on nyt yksi.

– Laitila tuli tutuksi takavuosina, kun minulla oli osto- ja myyntiliike. Laitilassa tuli silloin käytyä usein. Laitilassa on pirtsakoita ja puheliaita ihmisiä. Paikka tuntui niin houkuttelevalta, että harkitsin muuttoakin Laitilaan.

Nykyisin Purontakanen asuu Turussa. Osto- ja myyntiliikkeen pitäminen on jäänyt, sillä piirtäjän työ on muuttunut päätoimeksi. Piirrosten lisäksi Purontakanen tekee myös peliarvosteluja sekä kirja-arvosteluja.

Purontakanen opiskeli nuorena alun perin ravintola-alalle. Hän teki vuosia työtä ravintoloissa ja suunnitteli ruokalistoja Citymarkettien kotikeittiöille. Historiaa harrastava mies lähti sitten antiikkialalle. Hänellä on ollut osto- ja myyntiliikkeitä usealla paikkakunnalla.

Piirtäminen on ollut Purontakaselle aina intohimo ja lopulta myös työ. Pilapiirroksiin hän löytää aiheet hyvin läheltä: perhe-elämästä, työelämästä ja Suomen sääolosuhteista.

– Sitten on vielä tämä nuoriso, joka ei kasva ihan ohessa, vaan heidän kanssaan pitää tehdä töitä, että pääsevät somesta irti, hän vitsailee.

Perheaiheita Purontakasen on helppo keksiä, kun hänellä itselläänkin on perhettä.

Luontosuhde on suomalaisille tärkeä ja myös Purontakanen harrastaa luontoretkiä ja niistäkin irtoaa usein huumoria.

– Jos tuntuu, että en mitään keksi, menen luontoon, mutta kyllä aiheita yleensä löytyy, kun seuraa elämää vino hymy huulilla.

Purontakasella on piirtämisessään vain yksi motto: hän ei halua loukata ketään. Tästä syystä pilapiirroksissa ei käsitellä esimerkiksi puoluepolitiikkaa, vaikka sekin on aina välillä huvittavaa. Yleispolitiikkaa sen sijaan voi pilapiirroksissa näkyä.

Reijo Purontakanen tekee pilapiirroksia mielellään myös paikallisista aiheista. Laitilasta niitä lohkeaa, kun kaupunki on hänelle tuttu.

– Mutta jos pitäisi tehdä pilapiirroksia Lapin Kansaan, se olisi vaikeaa. Se mikä naurattaa jollain paikkakunnalla, saattaa toisessa paikassa tuntua loukkaavalta.

Laitilan Sanomien lukijat pääsevät viihtymään Purontakasen seurassa tästä lehdestä alkaen joka toinen viikko.