Aurinkopaneeleitten kysyntä räjähtänyt – Yrittäjä suosittelee miettimään ensimmäisenä hankintana ilmalämpöpumppua

0
Sebastian Jokinen ja Janette Elkiö kertovat, että tämäntyyppisiä mustia aurinkopaneeleja mahtuu tavallisen omakotitalon katollekin yllättävän monta.

Laitilan Sähköasennus on asentanut tänä vuonna satoja aurinkopaneeleja ja asennusta odottaa muutaman sadan paneelin asennus vielä tänä syksynä. Kotitaloudet, maatilat ja yritykset ovat nyt todenteolla heränneet ekotekoihin. Asiaan vaikuttaa tietenkin myös sähkön hinta.

– Kun perustimme tämän yrityksen marraskuussa 2015, aurinkopaneeleista ei käyty vielä oikein minkäänlaista keskustelua. Nyt niistä ollaan hyvin kiinnostuneita, Laitilan Sähköasennuksen toimitusjohtaja Sebastian Jokinen kertoo.

Aurinkopaneelit on hyvä sijoitus, sillä jos sähköenergiaa kertyy yli oman tarpeen, kotitalous, maatila tai yritys voi myös myydä sähköenergiaa. Jokinen rohkaiseekin maatalousyrittäjiä, että karjatilalla tai maitotilalla voisi hyvinkin olla myös oma aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä. Omakotitalonkin katolle mahtuu yllättävän paljon paneeleita ja energiaa voi kertyä yli oman tarpeen.

– Aurinkovoimala on hyvä sijoitus. Paneelit nostavat kiinteistön arvoa ja maksavat varmasti itsensä takaisin, kun valmistajat takaavat aurinkopaneeleille 25 vuoden tehotakuun niin, että 25 vuoden päästä aurinkopaneelien teho on vielä 85 prosenttia alkuperäisestä. Lisäksi kiinnitysjärjestelmille annetaan 30 vuoden takuu.

Kun kyse on näin pitkäaikaisesta energiaratkaisusta, hankinta kannattaa ajoittaa järkevästi.

– Katon pitää olla kohtuullisessa kunnossa, ettei aurinkopaneeleita tarvitse heti purkaa kattoremontin vuoksi, Jokinen antaa hyvän vinkin.

Aurinkopaneelit asennetaan yleensä rakennuksen katolle, mutta on niitä asennettu myös rakennusten seinille tai maapohjalle. Vuositasolla eniten tuotantoa saadaan, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään. Katon lappeen suunta määrittää käytännössä paneelien suuntauksen.

Aurinkopaneelit eivät kuitenkaan tuo vielä tämän talven sähkökustannuksiin helpotusta. Suomessa aurinkoa kertyy talvikaudella vähän. Kotitalouksissa kesän energiaa ei juuri varastoida, sillä akustot ovat vielä kalliita. Jokinen kertoo, että parempia ja kohtuuhintaisempia on kuitenkin tulossa.

– Käytännössä kotitaloudessa aurinkoenergiaa varastoidaan niin, että sitä voi käyttää esimerkiksi yöllä, kun aurinko ei paista. Ylimääräinen sähköenergia myydään ja kun saa tuloja, sillä voi kattaa talven sähkön kulutuskustannuksia.

Tulevan talven kovien sähkön hintojen alentamiseen nopein keino on hankkia ilmalämpöpumppu, ellei sitä jo ole. Sen sijaan vesi-ilmalämpöpumppujen saatavuus on tällä hetkellä huono. Pumppujen toiminnassa on eroa: vesi-ilmalämpöpumppu lämmittää patteriverkoston tai lattialämmityspiirin vedet sekä käyttöveden, kun taas ilmalämpöpumppu lämmittää ja viilentää huoneilmaa. Kun kesähelteillä ilmalämpöpumpuista oli jonkin aikaa pulaa, nyt laitteita taas saa.

Mitä enemmän lämmitykseen kuluu energiaa, sitä suuremmat säästöt ilmalämpöpumpulla on mahdollista saada aikaan. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusten mukaan lämpöpumpusta saadaan suurin rahallinen hyöty sähkölämmitteisissä taloissa sekä kiinteistöissä, joissa on uusimista kaipaava öljylämmitys.

Markkinoinnista vastaava Janette Elkiö kertoo, että asiakkaiden yhteydenottojen määrä on selvästi lisääntynyt. Asiakkaat kyselevät myös kokonaispaketteja, joihin kuuluu esimerkiksi aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumppu tai maalämpö.

Aurinkopaneeleja omakotitaloihin

Laitilan kaupungin rakennustarkastaja Petri Kuusela kertoo, että omakotitaloasukkaat ovat viime viikkoina hakeneet lupia aurinkopaneeleille ja niitä on myös myönnetty.

Sen sijaan rivi- ja kerrostaloihin ei ole kesän jälkeen lupia myönnetty aurinkopaneelien asennuksiin.

Ei vain yhtä pitsaa uuniin

Laitilan Sanomat pyysi Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjulalta vinkkejä, miten kotitalous voi säästää sähköä. Harjula huomauttaa, että on nopeita keinoja vähentää kulutusta, mutta niiden lisäksi kannattaa suunnitella myös tulevaisuuden toimia, esimerkiksi sähköpattereiden uusimista. Kulutuksen muutos pitää saada pysyväksi.

– Lämmitys vie eniten energiaa, siksi toimet aloitetaan siitä. Lämmin käyttövesi seuraavaksi, sitten kodinkoneet ja viihde-elektroniikka.

Valonian energian säästövinkit:

– kosteiden tilojen lattialämmityksen säätö, ovi kiinni, ettei lattialämmitys lämmitä muita tiloja

– talvella verhot kiinni

– astianpesukone ja pesukone: pikaohjelmat käyttävät enemmän sähköä

– ei esihuuhtelua astioille

– jääkaappi ja pakastin siivotaan ja sulatetaan, lämpötilat +5 ja -18 astetta

– uunia ei lämmitetä vain yhdelle pitsalle

– mikrossa voi valmistaa ruokaa

– viihdelaitteet sammutetaan, vähennetään käyttöaikaa

– laturit irti töpseleistä

– turhaan päällä olevat laitteet sammutetaan

– valaistus vain ledeillä

– sauna lämmitetään 70-asteiseksi, ei pidetä turhaan päällä odottamassa saunojia

– käyttövesivaraajan lämpötila säädetään 55–65 asteeseen

– lämpötilojen pudotus poissaoloaikoina

– lämmöntalteenoton ja ilmanvaihdon säädöt

– lämpötilojen alentaminen, sähköpattereiden uusiminen, ilmanvaihtokoneen huolto ja uusiminen

– talotekniikka kuntoon

– tarkista, onko eristys kunnossa, uusi tarvittaessa

– lämmin käyttövesi, hoida suihkuttelu ja muu pesu nopeammin

– vuotavat vesikalusteet kuntoon, virtaamat säädetään