Ennätyksellinen ja elämyksellinen elokuvailta ulkoilmassa – Katsojia yli 800

0
Ryhmä laitilalaisia nuoria oli kasannut koko kaveriporukkansa mukaan tapahtumaan.

Tinja Jalonen

Laitilan Keskuskentällä järjestettiin viime viikon perjantaina ulkoilmaelokuva-tapahtuma. Tapahtuma oli kolmas Laitilassa järjestetty ulkoilmaelokuva. Ensimmäinen elokuva näytettiin jo vuonna 2020.

Tänä vuonna elokuvaksi valikoitui Grun tarina. Tapahtuman järjestämisen mahdollisti Lions Club Laitila.

Grun tarina oli ylivoimaisesti toivotuin elokuva esitettäväksi, kun siitä äänestettiin Instagramissa Nuortenlaitila -tilillä. Portit alueelle aukesivat kahdeksalta illalla mutta jonottajia saapui paikalle jo kaksi tuntia ennen sitä.

Heti porttien avauduttua kentälle alkoi valua ihmisiä valitsemaan omaa istumapaikkaansa nurmelta. Turvallisuutta lisäämiseksi Koulutie oli suljettuna jo reilusti ennen tapahtuman alkua. Ihmisiä saapui alueelle porttien sulkemiseen saakka. Loppujen lopuksi Keskuskentällä elokuvan alkua odotti yli 800 ihmistä.

Muutama huono-onninen jäi porttien ulkopuolelle, sillä tieto porttien sulkeutumisesta ei ollu tavoittanut kaikkia. Katsojamäärä oli ennätyksellinen, vaikka aikaisemmissakin ulkoilmaelokuvissa on ollut paljon katsojia.

Ennen elokuvan alkua katsojat valmistelivat omia paikkojaan levittäen vilttejä, kasaten retkituoleja ja asetellen herkkujaan nurmelle. Hämärtyvä nurmikenttä olikin pian värikkäiden vilttien täplittämä.

Laitilalaiset Elviira Uusikartano, Sandra Hiiemäe ja Venla Jalonen olivat tulleet katsomaan elokuvaa yhdessä. Uusikartano ja Hiiemäe kuulivat tapahtumasta Nuorisotoimen Instagramista ja Jalonen kavereiltaan.

Tytöillä oli mukanaan viltti, karkkia, sipsejä ja limsaa. Kaikki heistä olivat jo nähneet elokuvan, ja se oli heistä uudelleen katsomisen arvoinen.

– Täällä on kivaa kun näkee muita ihmisiä ja pääsee hengailemaan kaverien kanssa, Uusikartano kertoo.

Elokuva alkoi auringon laskettua, noin kello yhdeksän. Pieniä ongelmia sähkön kanssa ilmeni, mutta ripeiden sähkömiesten ansiosta ne saatiin korjattua, ja elokuvailta onnistui starttaamaan hyvissä ajoin.

– Elokuvaa oli yritetty saada myös ukrainankielisillä tekstityksillä mutta se ei valitettavasti onnistunut, kertoo Laitilan kaupungin nuorisopäällikkö Noora Mantere.

Yleisö vaikutti nauttivan elokuvasta ja useaan otteeseen urheilukentällä raikui nauru. Tunnelmallinen pimeys teki elokuvaelämyksestä erityisen. Katsojista osalle elokuva oli vieras, mutta jotkut olivat nähneet sen jo aikaisemmin.

Elokuvan mittaan katsojat kävivät ostamassa paikalla olevista kioskeista syötävää. Tarjolla oli hodareita, kahvia, pullaa ja limonadia. Tapahtumassa oli ensi kertaa myös popcorn-kone. Lämpimät hodarit menivät hyvin kaupaksi illan viilentyessä.

Kaikki sujui hyvin, ja katsojat seurasivat jännityksellä, kun Gru keltaisine kätyreineen seikkaili ympäri San Franciscoa törmäten erilaisiin vastoinkäymisiin. Kritiikkiä tapahtumasta tuli vain katsomorauhaan liittyen, sillä välillä erilaiset huutelut peittivät alleen elokuvan äänet.

Tunnelma tapahtumassa säilyi kuitenkin hyvänä, ja suurin osa yleisöstä osasi käyttäytyä fiksusti. Tapahtuman järjestäjät olivat myös tyytyväisiä. Koulutien sulkeminen toi toivottua rauhaa liikennemelulta, ja tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut.

– Tapahtuma on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta. Luulenpa, että siitä on muodostumassa jo perinne lasten ja nuorten tapahtumavalikoimaan, Mantere kertoo.

Niko Heinonen, Kosti Vuorinen ja Onni Seppälä olivat hyvillä fiiliksillä tapahtuman päätyttyä. Elokuva ei ollut heidän suosikkinsa mutta tapahtuma oli yleisesti kiva ja erityisesti myyntikojut olivat heidän mieleensä. Pojat tulisivat mielellään samanlaiseen tapahtumaan uudelleenkin.