Ensi vuonna Tokmannin naapuriin – Uusi isäntäpari uudistaa Laitilan Hydrauliikka ja Varaosan toimintaa

0
Toimitusjohtaja Jaana Helkkula on nyt puikoissa, Tero Rantanen on työskennellyt liikkeessä 12 vuotta, taustalla myös yrityksen omistaja Martti Helkkula sekä työntekijä Kimmo Sorri.

Kun puhutaan traktoreiden, työkoneiden ja raskaan liikenteen hydrauliikasta ja varaosista, ollaan aika pitkällä miesten maailmassa. Mutta maailma muuttuu.

Laitilan Hydrauliikka ja Varaosa Oy:n uusi toimitusjohtaja on nainen, Jaana Helkkula.

– Soita vaimolle, Martti Helkkula tokaisee puhelimeen, kun toimittaja kysyy, että onko toimitusjohtaja puhelimessa. Helkkulan perheessä on monta sorvinta. Helkkulat viljelevät viljaa sukutilalla ja tänäänkin Martilla on kiire pellolle puimaan. Ihodessa pyörii yksi perheen yrityksistä, autopurkaamo Valko Ky.

– Siellä on omat työntekijät, Martti kuittaa.

Martti Helkkula on se mies, jolle soitetaan kun pitäisi korjata traktori tai jokin muu iso kone. Jaana Helkkula pyörittää yritysten taloutta ja hallintoa.

Laitilan Hydrauliikka ja Varaosan entinen yrittäjä Ismo Viitanen tarjosi liikettä viime syksynä, kauppoja pyöriteltiin syksy ja kaupat tehtiin joulukuussa.

– Ratkaisevaa meille oli, että Tero Rautanen lupasi jatkaa myymälässä. Tero on työskennellyt liikkeessä 12 vuotta ja kun edellinen omistaja jäi pois toiminnasta, Teron asiantuntemusta todella tarvitaan.

Hänen kaverikseen palkattiin Kimmo Sorri. Myymälä on siis osaavissa käsissä. Jaana Helkkula tekee töitä myymälän ”takanurkassa” tai kotikonttorilla. Martin roolina on olla aina siellä, missä tarvitaan, yleensä nyrkit jonkin konepellin alla tai maatilan töissä.

Laitilan Hydrauliikka ja Varaosa Oy on erikoisliike, jonka asiakkaista enemmistö tulee maataloudesta tai teollisuudesta.

– Mutta on niitäkin asiakkaita, joiden autonrenkaat jättävät asfalttiin mustat raidat, Martti Helkkula kuvailee yksityisasiakkaita. Sen sijaan mopopojat ja moottoripyöräilijät eivät kuulu heidän asiakaskuntaansa.

– Kun asiakas tulee meille, hänellä on aina jokin tarve. Tänne ei tulla vain katselemaan, Jaana Helkkula kuvailee tyypillistä asiakasta.

Helkkulat aikovat silti satsata ensi vuonna myymälätiloihin. He ovat ostaneet hallin Tokmannin naapurista ja uusi myymälä rakennetaan sen tiloihin. Muutto on vuodenvaihteen tienoilla.

– Uuteen myymälätilaan saadaan lisää valikoimaa ja tuotteet paremmin esille, Tero Rantanen kertoo.

Ukrainan sota ja siitä johtuvat taloudelliset muutokset näkyvät myös hydrauliikka-alalla. Jaana Helkkula kertoo, että komponenttien toimitusajat ovat pidentyneet ja hinnankorotukset ovat olleet kovia.

– Tänä vuonna on ollut jo neljä hinnankorotusta.

Asiakkaat eivät ole silti valitelleet, he ymmärtävät tilanteen.

– He ovat vain tyytyväisiä, kun saavat osan, ja kone saadaan korjattua.

Helkkulan perhe-elämä nivoutuu pitkälti työn ympärille. Martti Helkkula kertoo, että perheessä suunniteltiin kerrankin pidemmän kesäloman pitämistä, mutta sitten se vaan jäi. Se ei niin suuresti haittaa, kun 14-, 13- ja 9-vuotiaita lapsiakin koneet ja maataloustyöt kiinnostavat. Vanhin tyttö on opetellut puimistakin.

Vanhemmat ovat tyytyväisiä, että lapsia tekeminen kiinnostaa.

– Nykyaikana kun tahtoo olla sellainen ongelma, että koneille ei löydy korjaajia mistään. Mekin voisimme jonkun korjaajan palkata, mutta kyllä se rekrytointi hankalaa on. Osaavia on vaikea saada. Jos ei jo lapsena kiinnosta tämäntyyppiset hommat, niin vaikea niitä on ryhtyä opettelemaan, Martti Helkkula pohtii.