Halaus hevoselta,lohtua lampaalta – Villa Vuohenmaa tarjoaa eläin- ja heppakerhoja sekä järjestää lasten synttäreitä

0
Rapsutuksen kipeät lampaat hakeutuvat ihmisten seuraan. Toisten voi olla helpompi lähestyä pienempää eläintä kuin suurta hevosta. Kuvassa Valo ja Utu Viiva Varjosen rapsutettavina.

Ankkoja, aasi, poneja, hevosia, kanoja ja kukko, lampaita ja vuohia sekä lisäksi sisällä pari koiraa, marsuja ja kissoja. Villa Vuohenmaan nelijalkaisten ja siivekkäiden joukko on vaikuttavan monipuolinen ja nykyään tärkeä osa paitsi laitilalaisen Viivi Varjosen perhettä myös uutta tämän yritystoimintaa.

Varjonen on opiskellut HAT-ohjaajaksi eli hevosavusteisten palveluiden tuottajaksi. Viime kesänä hän perusti Villa Vuohenmaan, joka tarjoaa eläinavusteista toimintaa sekä eläinkerhoja eri-ikäisille lapsille. Syksyllä Villa Vuohenmaassa aloittivat eläin- ja heppakerhot.

– Kerhot täyttyivät tunnissa siitä, kun olin mainostanut niitä sosiaalisessa mediassa, Varjonen kertoo.

Alkusyksystä Villa Vuohenmaassa järjestettiin yhteistyössä MLL:n kanssa perheille suunnattu tapahtuma, jonka suosio yllätti järjestäjät.

– Olin etukäteen kysynyt naapurilta, voisiko heidän pihalleen parkkeerata autoja. Aamulla vielä soitin läheisen pellon omistajalle, voisiko siihen pysäköidä. Onneksi kysyin, koska pellolla oli jonkun kuuleman mukaan parkissa noin 50 autoa. Laskimme MLL:n kanssa, että täällä vieraili päivän aikana noin 250 ihmistä. Ihmiset myös kyselivät kovasti, millaista toimintaa meillä on.

Villa Vuohenmaassa järjestetään myös lasten syntymäpäiväjuhlia. Ne ovat yrittäjällekin ihania järjestää. Ensi kesänä hän suunnittelee rakentavansa synttäreitä varten oman kodan, jolloin juhlatilan valmisteleminen ja koristeleminen helpottuisi.

– Pakettiin kuuluu aina joko ratsastusta ja ajoa. Lisäksi kierrätämme seuruetta katselemassa eläimiä.

Päätoimisesti Varjonen työskentelee päiväkodissa ohjaajana. Villa Vuohenmaassa hän saa yhdistää kiinnostuksensa eläimiin ja varhaiskasvatukseen. Varjonen kokeekin, että työt täydentävät toisiaan.

– Aina välillä saan idean päiväkodista, että tätähän voisi tehdä kerhoissa ja toisin päin.

Kerhojen toiminta suunnitellaan pedagogisesta näkökulmasta.

– Mietin aina, miksi jotain tehdään ja mitä se voisi opettaa.

Varjonen kertoo, että eläinavusteisissa kerhoissa tehdään asioita yhdessä eläimen kanssa eikä eläimellä. Varjonen opettaa kerhoissa tunnistamaan ja havainnoimaan hevosten ja muiden eläinten käytöstä ja tunnetiloja.

– Kun haetaan hevosta tarhasta, voidaan katsoa tuleeko eläin mielellään vai näyttääkö siltä, että jäisi mieluummin tarhaan. Eläimelläkin on oikeus kääntyä pois, jos joku lähestyy. Aina ei ole sellainen fiilis, että haluaa tulla luokse, vaan eläin voi tarvita omaa rauhaa. Eläinten kanssa täytyy toimia niin, että se on mielekästä myös eläimen kannalta.

Eläinten havainnointi voi opettaa ymmärtämään myös ihmisten välistä kanssakäymistä. Eläinten kanssa työskentely voi lisäksi auttaa erilaisia ryhmiä lähentymään.

– Kun ryhmä yhdessä huolehtii eläimestä, se auttaa rakentamaan suhteita ja vahvistamaan sosiaalisia taitoja myös ryhmän sisällä.

Lisäksi eläimen kanssa työskentely voi vahvistaa epävarman ihmisen itsetuntoa ja auttaa olemaan läsnä tilanteessa.

– Eläin ottaa sinut vastaan sellaisena kuin olet. Eläimen kanssa voi olla yhtä ilman sanoja. Mikä voisi olla parempi kuin se, että eläin hyväksyy sinun olevan siinä.

Varjonen itsekin kokee tällaisia tilanteita omassa arjessaan. Eläimet aistivat ihmisten tunteita ja osaavat antaa tukea omalla tavallaan.

– Joskus meidän varsa tulee tuohon eteen ja painaa päänsä rintaani vasten kuin halaisi. Ihan kuin hevonen tunnistaisi sen, että juuri silloin tarvitsisin juuri sitä.

Osalle hevonen voi olla liian iso tai pelottava eläin. Varjosen mukaan lampaat saattavat olla silloin hyvä lohdun lähde.

– Niitä saa halata ja niistä näkee, miten ne tykkäävät kun niitä rapsutellaan. Lampaiden kanssa olemisesta tulee niin hyvä mieli.

Eläinkerhot ovat ensimmäinen askel Villa Vuohenmaan toiminnassa. Varjonen kertoo, että häntä kiinnostaisivat esimerkiksi Green Care- ja mind fullness -koulutukset.

Villa Vuohenmaassa olisi mahdollisuuksia myös leiritoiminnalle, kunhan pihapiirissä olevan rakennuksen remontti saadaan valmiiksi. Pihan perälle on jo ilmestynyt perheen lapsille rakennettu leikkimökki, joka ei kuitenkaan ole koskaan sellaisena palvellut.

– Se sopii majoittumiseen. Meillä oli siellä jo kaksi vaihto-oppilasta, jotka saapuivat meille Rotary-toiminnan kautta.

Yritystoiminnan laajentaminen on siis yrittäjän toiveissa, mutta asian kanssa edetään vähitellen.