Hitaasti hidaskatukokeiluun

0

Laitilan keskustassa on tarkoitus kokeilla ensi keväänä tai kesänä hidaskatua. Kokeilualueena on Kirkkotien ja Keskuskadun välinen pätkä Vihtorinkadulla.

Kokeilussa etsitään keinoja lisätä Laitilan keskustan turvallisuutta ja elinvoimaa. Vastaavia kokeiluja on tehty muissakin kaupungeissa. Yleisesti tavoitteena on ollut tukea kivijalkaliikkeitä ja antaa autoilulta tilaa kevyelle liikenteelle.

Uudessakaupungissa tehtiin Demokatu-kokeilu loppukesästä 2018. Kokeiluajanjaksolle sattui aurinkoinen, lämmin sää. Ihmiset nauttivat erilaisista tapahtumista Alisenkadun kokeiluosuudella ja lekottelivat puiston riippukeinuissa. Kaupungin keskustassa viihdyttiin. Demokatu-kokeilu saikin paljon myönteistä palautetta.

Kokeilun jälkeen Uusikaupunki on lähtenyt kehittämään Alisestakadusta pihakatua, joka on otettavissa tapahtumien aikaan kävelykaduksi. Kadun ensimmäinen osuus on jo valmis. Kadun laatoitus on uusittu ja katuosuudelle on tuotu uusia kalusteita sekä istutuksia. Uudistus ei ole kaikkia miellyttänyt. Yrittäjät ovat valitelleet asiakaskatoa remonttiaikana. Osa kaupunkilaisista haikailee isoja puita, jotka jouduttiin kaatamaan katutöiden tieltä, ja laattavalintaakin on moitittu.

Uudistukset eivät kaikkia aina miellytä, silti niitä tarvitaan. Kaupunki ei kehity, ellei mitään uutta tehdä. Laitilassa oli tarkoitus alun perin järjestää hidaskatukokeilu jo tänä syksynä. Aikalisä oli viisas ratkaisu, jotta kaupunkilaiset ehtivät mukaan kokeilun valmisteluun. Kaikissa uudistuksissa on tärkeää osallistaa asukkaat mukaan suunnitteluun.

Teija Uitto