Jyväskylän SM-kävelyviesteistä Jyskeelle hopeaa – Vankan nuori joukkue nappasi yllätyspronssia

0
Venla Laiho, Maria Antola ja Jonna Voronkoff juhlivat hopeamitaleitaan yhdessä Vankan pronssikolmikon Anni Saarinen, Aino Saarinen ja Emilia Ellän kanssa. Kuva: Kati Saarinen

Ilkka Simola

Jyskeen naiset Maria Antola, Jonna Voronkoff ja Venla Laiho kirkastivat vuodentakaiset pronssinsa hopeisiin mitaleihin viikonvaihteessa Jyväskylässä pidettyjen SM-viestien 3 x 3000 metrin kävelyssä. Kokonaan uusi aluevaltaus oli Kalannin Vankan nuorekkaan kolmikon, Anni Saarinen, Aino Saarinen ja Emilia Ellä, nousu pronssimitaleille.

Kävelyviestin kärjessä tapahtui odotettu mestarinvaihdos viimevuotisen ykkösen Lapuan Virkiän jäätyä kokonaan pois kahden edusustuskävelijänsä ollessa loukkantuneena. Näin kaksi aiempaa vuotta viestiä hallinnut Espoon Tapiot oli aivan omalla tasollaan. Kun kaksi MM-kisakävijää omaava Lappeenrannan Urheilumiehetkään ei saanut ilmoitettua kolmikkoa terveyssyistä jalkeille, oli Jyskeellä rata avoin hopealle.

Viime vuodesta reippaasti parantanut Maria Antola toi Jyskeen värit eka vaihtoon kärjessä noin 15 minuutin osuusajalla. Kakkososuudella Jonna Voronkoffin vauhti ei riittänyt Espoon Ella Rautawaaralle, vaan tämä loppuvuonna vasta 14-vuotta täyttävä 14–17-sarjojen SE:t uusiksi laittanut tyttö karkasi tavoittamattomiin.

Ankkuriksi Espoon Tapioilla oli laittaa Suomen ykköskävelijä Enni Nurmi. Eroa Jyskeeseen oli jo muutama minuutti. Niinpä alkuviikolla kuumeisena ollut Venla Laiho tyytyi hallittuun noin 14.20 vauhtiseen vetoon ja varmistamaan hopeatilan ajalla 48.23,80.

Reilut kolme ja puoliminuuttia Jyskeestä jäi Kalannin Vankalle yllätyspronssin tuonut nuorten joukkue. 15–17-vuotiaalla kolmikolla on kaikilla kyllä kaapeissaan ikäluokkiensa SM-mitaleja, mutta silti aikuisten sarjan menestys tuli aikaisessa vaiheessa.

Vankka oli mukana jo kaksi vuotta sitten. Silloin sijaluku oli seitsemäs.

Jyske on nykykokoonpanolla ollut mukana kuusi vuotta. Viisi vuotta sitten tuli hopeaa, neljä vuotta sitten pronssia, sitten kaksi neljättä sijaa ja viime vuonna taas pronssia. Paras aika on kolme vuotta sitten neljännen sijan tuonut 45.54,65.

Kaikkiaan Jyskeen kävelynaisilla on nyt koossa 12 SM-mitalia. Kultaa tuli vuosina 1995 ja 1997. Kovin aika 44.57,32 on jälkimmäiseltä mestaruusvuodelta, jolloin kahdeksan viestimitalin Jonna Voronkoff oli jo mukana. Välilä Jonnalla oli tosin 15 vuoden tauko.

Jyväskylään piti matkata Jyskeestä myös N17 pika- ja aitaviestijoukkue, mutta kisojen alusviikolla osaan ryhmästä iskenyt kuume ja korona jätti joukkueen kotiin toipumaan. Elokuun lopulla Turun pm-kisoissa kellotettu 4×100 metrin aitaviestiaika 62,97 olisi riittänyt viidennelle sijalla. SM-kisoissa oli toki aikomus juosta vielä kovempaa.

Jo elokuun puolivälissä kariutui 15-tyttöjen viestiprojekti Salossa pm-kisojen aitaviestissä sääntojenvastaisiin aitoihin tapahtuneisiin kaatumisiin ja loukkaantumisiin. Ensi vuonna SM-viestit kisaillaan Turussa. Silloin toivottavasti useampi joukkue pääsee kentälle asti.

Tuloksia: N 3×3000 m kävely: 1) Espoon Tapiot 42.53,86 (Hele Haapaniemi, Ella Rautawaara, Enni Nurmi), 2) Laitilan Jyske 48.23,80 (Maria Antola, Jonna Voronkoff, Venla Laiho), 3) Kalannin Vankka 52.00,31 (Anni Saarinen, Aino Saarinen, Emilia Ellä), 4) Rekolan Raikas 52.38,55, 5) Vantaan Salamat 55.21,35.