Kaupungin keskustassa uusitaan katuvalaistusta

0
Laitilan keskustassa on viime viikkoina kaivettu maata, sillä ydinkeskustan katuvalaistusta uusitaan ja keskusta saa uudet valaisimet.

Maata on viime viikkoina myllätty Laitilan keskustassa, muun muassa Vihtorinkadun ja Keskuskadun risteyksen tuntumassa. Syynä on katuvalojen uusiminen, kertoo Laitilan tekninen johtaja Mika Raula.

KAUPUNGIN tarkoituksena oli alkujaan uusia tänä vuonna valaistus koko Keskuskadun varrella, mutta kustannusten nousun vuoksi varatut määrärahat eivät siihen riittäneet. Niinpä tänä vuonna uusitaan valaistus Keskuskadulla välillä Vihtorinkatu–Syttyäntie.

Ensi vuonna on tarkoitus hoitaa kuntoon Keskuskadun toinen puolisko eli Vihtorinkadulta kirkon suuntaan.

Työstä vastaa tarjouskilpailulla valittu Vertek Oy.

LAITILASSA valaistusverkkoa on uusittu viime vuosina niin, että kulkijoita valaisevat jo lähes koko kaupungin alueella led-polttimot.

Keskustan alueella urakka on mittavampi, sillä myös valaisinpylväät uusitaan. Kaupunki on jo aiemmin tiedottanut että tarkoituksena on lisätä valaisinvalinnalla keskustan viihtyisyyttä.

Valaistusverkkoa uusittu suunnitelmallisesti

Laitilan kaupunki ryhtyi muutama vuosi sitten kasvattamaan valaistusverkon uusimiseen vuosittain kohdennettuja määrärahoja. Viime vuodet tie- ja katuvalaistukseen varatun vuotuisen määrärahan suuruus on ollut 200 000 euroa.

Panostuksen tavoitteena oli saada kaupungin valaistusverkko uusittua kokonaisuudessaan vuoteen 2023 mennessä. Määräraha vastasi tavoitteita, kunnes kustannukset alkoivat nousta viime ja tänä vuonna. Tänä vuonna varattu määräraha ei riittänyt suunnitelmiin, vaan Keskuskadun valaistuksen uusiminen joudutaan tekemään kustannussyistä kahdessa osassa.

Valaistusverkon uusimisen myötä Laitila on siirtynyt led-polttimoihin ja valaistuksen ohjausjärjestelmät on uusittu, jolloin valaistustehoa voidaan säädellä ja vaikkapa pienentää yöaikaan.

Laitilassa 2 000 valaisintolppaa

  • Laitilan kaupungin asemakaava-alueen teistä ja kaduista noin 50 kilometriä on valaistu.
  • Valaisinpylväitä tällä 50 kilometrin matkalla on 1 330 kappaletta.
  • Kaupungin haja-asutusalueilla valaistuja tieosuuksia on yhteensä noin 30 kilometriä.
  • Haja-asutusalueella valaisintolppia on lähes 600.