Varppeen keskuskeittiön ison remontin ensimmäinen vaihe valmis – keittiö päivittyy 1980-luvulta tähän päivään

0
Niilo Lainikka peukuttaa uusitun linjaston puolesta, linjaston toisella puolella lounasta ovat noutamassa muiden muassa Emmi Kauranen ja hänen jäljessään tuleva Ninni-Mari Maantila.

Varppeen koulun keskuskeittiön ja ruokasalin remontin ensimmäinen vaihe on saatu suunnitellusti päätökseen. Viime kesänä uusittiin keittiön astiahuoltoalue sekä ruokalinjastot ja kaksiosaisen ruokasalin toisen puolen kalustus.

Saneerauksen toinen vaihe on tarkoitus toteuttaa ensi kesänä.

– Sen jälkeen keskuskeittiö ja ruokalarakennus onkin sitten päivitetty 1980-luvulta 2020-luvulle ja pärjätään pitkälle tulevaisuuteen ennen kuin seuraavan kerran on remontin tarvetta, kuvaa keittiöpäällikkö Juha Laiho tilannetta.

Laiho kertoo, että remontti toteutettiin käyttäjälähtöisesti.

– On menty ruokailijat ja tiloissa työskentelevä henkilökunta edellä. Toivoimme myös työntekijöiltä aktiivista roolia ja sellaisen he ovat ottaneetkin, hän kiittelee.

REMONTISSA lisättiin linjastoja, joten ruokaa saa otettua nyt useammasta pisteestä kuin aiemmin. Lisäksi erikoisruokavalioille saatiin kokonaan oma linjasto, jota ei ennen ole ollut.

– Nämä muutokset sujuvoittavat tietysti omalta osaltaan ruokailuhetkiä. Uudet linjastot ovat iso parannus myös työntekijöiden näkökulmasta, Laiho vertaa ja kertoo, että nyt esimerkiksi ruokaa saadaan turvallisesti esille aiempaa enemmän ja linjastossa on ruokahuollon työntekijöiden arkea helpottavaa tekniikkaa, jota vanhoissa laitteissa ei ollut.

REMONTIN myötä toinen puoli ruokasalia on saanut uuden kalustuksen.

– Ulkonäön lisäksi on mietitty myös käytännöllisyyttä, kuten siivousta ja toimivuutta. Esimerkiksi uusien tuolien jaloissa on kumipehmikkeet, minkä ansiosta melu on vähentynyt.

Ruokasaliin on tuotu myös korkeampia pystypöytiä, joiden ääressä voi seistä tai istua baarijakkaroilla.

Myös pintoja on uusittu niin ruokasalin kuin keittiön puolella.

– Ja remontin toisessa vaiheessa on tarkoitus uusia ruokasalin valaistusta sekä tuoda oppilaiden tekemää taidetta seinille, Laiho avaa ensi kesän remonttia koskevia suunnitelmia.

VARSINAISET keittiötilat uusitaan nekin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa saneeraus koski astiahuoltoaluetta. Ruokailijoille sen näkyvin muutos on uusi astioiden kuljetinlinjasto.

– Likaiset astiat laitetaan koreihin, jotka kuljetin automaattisesti vie uusitulle pesulinjastolle. Henkilökunnan ei siis enää tarvitse kantaa painavia astiakoreja pesukoneeseen. Saimme myös esipesukoneen, kun ennen esipesu tehtiin käsin.

SANEERAUKSEN toisessa vaiheessa ensi kesänä uusitaan laajemmin keittiötä, jossa valmistuu arkisin noin 1 100 ateriaa.

– Silloin esimerkiksi uusitaan tiensä päähän tulleita koneita ja parannetaan keittiön toiminnallisuutta.

Lisäksi uusitaan keittiön riittämätön ilmastointi ja ruokasalin toisen puolen kalustus.

LAIHO sanoo, että tulevan remontin yksi iso teema on saada tavarankuljetus sujuvammaksi ja turvallisemmaksi. Hänen puheessaan toistuu haastattelun aikana monta kertaa pyrkimys vahvistaa työntekijöiden työturvallisuutta ja -hyvinvointia.

– Nykyaikaiset koneet ja kalusteet parantavat huomattavasti työoloja ja hyvinvoiva henkilöstö on yksi Laitilan strategian avainkohtia, hän muistuttaa.

Laiho korostaa, että remontissa säästetään kaikki, mikä on säästämisen arvoista.

– Osa koneista, jotka eivät enää palvele keskuskeittiön tarpeita, voidaan hyödyntää Laitilan muissa keittiöissä. Osa laitetaan myyntiin muualle eli kaikki pyritään kierrättämään. Myös esimerkiksi Varppeen vanhoista ruokasalin kalusteista iso osa jäi Laitilaan eri yksiköihin, hän kertoo.

Laiho kiittelee sitä, että Laitilassa on viime vuosina saneerattu esimerkiksi koulujen keittiöitä.

Keittiöpäällikkö Juha Laiho on tyytyväinen siitä, että Varppeen keskuskeittiön remontin ensimmäinen vaihe toteutettiin niin käyttäjälähtöisesti.

“Hinnat tulevat nousemaan”

Keittiöpäällikkö Juha Laiho myöntää, että raaka-aineiden hintojen nousu mietityttää. Laitilassa esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruuanvalmistukseen käytettävistä raaka-aineista suurin osa kilpailutetaan vuodeksi kerrallaan.

– Tuon ajan kilpailutetuilla raaka-aineilla ja tuotteilla on vakiohinta. Pian alkaa ensi vuoden hinnat paljastava kilpailutus ja kieltämättä jännittää, miten paljon niissä on nousua.

– Kouluruuasta puhuttaessa pitää puhua muustakin kuin hinnasta, koska meillä on esimerkiksi tietyt ravitsemussuositukset. Ja sekin on aika olennaista, että tehdään ruokaa, joka maistuu.

“Laiho kertoo perunan hinnan nousseen tämän vuoden aikana noin 16 prosentilla.”

LAIHO kertoo esimerkiksi perunan hinnan nousseen tämän vuoden aikana noin 16 prosentilla.

– Sehän tekee aika paljon vuositasolla, kun meilläkin perunaa menee noin 20 000 kiloa. Selvää on, että hinnat tulevat nousemaan, mutta nähtäväksi jää, kuinka paljon.

HINTA on tosin vain yksi näkökulma, Laiho korostaa.

– Kouluruuasta puhuttaessa pitää puhua muustakin kuin hinnasta, koska meillä on esimerkiksi tietyt ravitsemussuositukset. Ja sekin on aika olennaista, että tehdään ruokaa, joka maistuu.

“puurot ja vellit on jätetty ruokalistalta pois. Niiden suosio on vuosi vuodelta hiipunut.”

Laitilassa on tietoisesti myös muun muassa lisätty kotimaisten kalan osuutta ruokalistalla ja tämän kouluvuoden alusta lähtien panostetaan aiempaa vahvemmin kasvisruokaan.

RUOKALISTAA on ennen uuden kouluvuoden alkua päivitetty.

– Esimerkiksi puurot ja vellit on jätetty pois. Niiden suosio on vuosi vuodelta hiipunut ja nyt jätimme ne pois.

Siitä Laiho on hyvillään, että kouluruokahävikki on Laitilassa hyvin vähäistä.

– Lisäksi meillä on olemassa kanava, jota kautta saamme hävikkiruuan jaettua.

Ruokalista kännykkään

Laitilan kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavan ruuan yksityiskohtaiset tiedot saa nykyisin kännykkäänsä, kun lataa maksuttoman jamix menu -mobiilisovelluksen.

– Kun sieltä hakee Varppeen koulun keskuskeittiön, saa monipuolisesti tietoa Laitilassa tarjolla olevasta ruuasta ja näkee tulevienkin päivien lounaat, keittiöpäällikkö Juha Laiho selvittää.

Sovellus avaa esimerkiksi ruuan ravintoarvon, ainesosat ja hiilijalanjäljen.

– Sinne tulee myös asiakastyytyväisyyskyselyjä ja sitä kautta palautteen antaminen keittiöön on helppoa, hän kehuu.