Laitilalaisnostajat hakivat kisamenestystä Irlannista

0
Jan-Erik Maantila (vas.) ja Sami Vaskelainen kehuivat Irlannin kisaa hyvin järjestetyksi vaikkakin nopeatempoiseksi. Hiukan heitä harmitti, että iso osa ennakkoon ilmoittautuneista oli jäänyt pois.

Juhani Marttala

West Coast Powerin nostajat Sami Vaskelainen ja Jan-Erik Maantila osallistuivat Irlannin Limerickissä järjestettyihin kuudensiin Irish Pro -voimanostokisoihin. Vaskelainen voitti oman 75-kiloisten sarjansa tekemällä tukun uusia Euroopan ja Suomen ennätyksiä. Maantila puolestaan oli miesten yleisen sarjan hopeamitalisti.

Sami Vaskelainen kertoo kisasta muodostuneen melkein täydellisen, vaikka olikin lähtöpäivänä keskiviikkona hirveässä flunssassa ja kovassa kurkkukivussa. Olo alkoi helpottua torstaisessa jumpassa ja oli perjantaina jo selvästi parempi.

– Ilmeisesti pohjakunto on niin hyvä, että flussakaan ei sitä vienyt, hän arvioi.

Kisa lähti hyvin käyntiin, sillä jalkakyykyssä tavoitteena ollut 250 kiloa ylittyi 2,5 kilolla. Tulos on hänen kaikkien aikojen parhaansa ja myös WPC-liiton uusi miesten sub-masters -sarjan alle 75-kiloisten uusi Euroopan ennätys ja Suomen ennätys, joka jo ennen oli Samin hallussa.

Vaskelainen yritti neljännellä ylimääräisellä yrityksellä parantaa ennätyksiä 257,5 kiloon, mutta se enää onnistunut. Hän syytti epäonnistumisesta flunssaa.

Penkiltä Sami teki myös neljä yritystä. Niistä viimeisellä hän punnersi 127,5 kiloa, joka on sub-mastersin uusi EE.

Myös maastaveto sujui Vaskelaiselta mainiosti. Aloituspainot 240 nousivat heittämällä, toisella syntyi avoimen luokan uusi E ja sub-mastersien EE 260. Se parani kolmannella vielä viisi kiloa, mutta neljännen 270 oli vielä liikaa.

Yhteistulos 633 kiloa jäi vain kaksi kiloa Samin henkilökohtaisesta kaikkien aikojen ennätyksestä:

– Siitä jäi nälkää, jota yritän tyydyttää marraskuussa penkki- ja maastavetokisassa Laitilassa, hän suunnittelee.

Jan-Erik Maantila sanoo sortuneensa alisuorittamiseen, joka vaivasi varsinkin aloituslajissa jalkakyykyssä. Se jäi aloituspainoihin 290 kiloon, vaikka ei toinen yrityskään 315 kilosta ollut huono. Janne ennätys lajissa on 325 kiloa.

– Ehkä alavireeseen vaikutti se, että kisa oli minulle ensimmäinen kansainvälisillä areenoilla ja se, että kisassa oli koko ajan kova tempo päällä eikä lämmittelyyn jäänyt totuttua aikaa, hän arvioi.

Penkkipunnerrus sujui aloituslajia paremmin, sillä siinä Maantila sai ylös kaikki kolme varsinaista yritystään. Hän yritti vielä ylimääräisellä neljännellään 110 kilon yleisen sarjan maailmanennätystä 228 kiloa, joka kuitenkaan ei noussut ylös, vaikka ei ”ihan toivoton ollutkaan”. Tulokseksi jäi siten kolmannen 215 kiloa.

Maastavedossa Maantila sivusi kolmen lajin kisan ennätystään 290, joka nousi toisella yrittämällä. Hän lopetti nostot siihen, koska sillä varmistui miesten yleisen 110 kilon sarjan hopea yhteistuloksella 795 kiloa. Voittaja Irlannin Mike Jones oli omilla sataluvuillaan nostamalla tasan 900 kiloa, pronssia otti isäntämaan Al Cronin 782,5 kilolla.