Laitilan Eräsissit toivat väriä keskustan kaduille

0
Heinonen ja pojat miettivät, millainen on hyvä hyppyruudukko.

Tinja Jalonen

Viime viikon maanantaista tämän viikon maanantaihin taiteiltiin Laitilan kaduille kukkia, eläimiä ja muita värikkäitä hahmoja. “Kukkivat kadut” oli osa Motivan Euroopan liikkujan viikon kampanjaa.

Tempauksen tarkoitus oli kiinnittää ihmisten huomio kevyen liikenteen väyliin sekä vain yksinkertaisesti tuoda piristystä pimenevään syksyyn. Ideana oli myös kannustaa ihmisiä kestävämpään liikkumiseen eli valitsemaan kävely tai pyöräily autolla kulkemisen sijaan. Tempaukseen otti osaa kaupungin henkilöstöä, päiväkotiryhmiä, koululuokkia, yksittäisiä nuoria sekä erilaisia paikallisia toimijoita.

Laitilan Eräsissit oli yksi tempaukseen osallistuneista ryhmistä. Poikalippukunnan Susi-sudenpentuvartio kokoontui viime maanantaina Laitilan pääkirjaston pihalle ja heidän johtajansa Kyösti Heinonen ohjeisti pojille päivän agendan.

– Elikkä Laitilan Kaupunki haluaa elävöittää näitä katuja, joten nyt saa piirtää niihin ihan luvan kanssa, Heinonen neuvoo partiopoikiaan.

Paikalla yhdeksänhenkisestä vartiosta oli tällä kertaa vain kolme, mutta vajaallakin miehityksellä saatiin katuun roimasti väriä. Kahdeksanvuotiailla pojilla riitti innostusta, ja liidut kuluivat loppuun huimalla nopeudella.

Heinonen muistutti välillä poikia piirtämään isompia kuvia. Pikkuhiljaa kirjaston viereiselle kadulle syntyy kukkia, perhosia, sudenkorentoja ja puroja. Myös kadun reunalla poikien puuhailua tarkkaileva partiokoira-Nelli saa muotokuvansa asfaltille.

Pojat selkeästi nauttivat itsensä toteuttamisesta ja esittelevät ylpeinä katuliitujen tahrimia käsiään ja housujaan. Ohikulkijoitakin pysähtyy ihmettelemään. Autot hidastavat partiolaisten kohdalla nähdäkseen paremmin, mistä on kyse.

Susi-ryhmän lisäksi Eräsisseissä toimii tällä hetkellä kolme muutakin ryhmää. Ryhmät kokoontuvat vanhalla Meijerillä joko viikoittain tai joka toinen viikko.

Johtajapulan vuoksi ykkösluokkalaisille ei valitettavasti tänä vuonna voitu järjestää ryhmää. 52 vuotta itse partiota harrastanut ja nyt lippukunnanjohtajana toimiva Heinonen kannustaa ihmisiä rohkeasti lähtemään mukaan mahdollistamaan partiotoimintaa Laitilassa.

– Paperille on ehkä helpompi piirtää mutta tämä on tosi hauskaa, kertoo Onni Lahtonen viimeistellen omaa kukkastaan.

Syksyn ohjelmaan Susi-ryhmälle kuuluu erätaitojen ja suunnistamisen opettelua sekä leipomista. Lisäksi suunnitelmissa on Lehtoniemessä sijaitsevassa Hukka-kämpässä yöpyminen. Edellisellä kokoontumiskerrallaan he olivat kirjoittaneet ja postittaneet kirjeitä ystävilleen.

Kun kukkien piirtäminen riittää, alkavat pojat tehdä hyppyruudukoita. Heinonenkin tekee omansa näyttäen pojille mallia. Lopuksi asfaltille lisätään vielä Eräsissien logo.

– Tosi kiva kun pojat pääsee toteuttamaan itseään ja samalla meidän lippukuntakin saa näkyvyyttä, Heinonen toteaa.

Kun pojat olivat tyytyväisiä lopputulokseen, siirtyivät he vielä kokoontumisensa päätteeksi kirjaston pihalle syömään munkkia.

Myös Laitilan Keskustan kestävä kehitys -hankkeen projektipäällikkö Antti Maantiehinno oli tyytyväinen tempauksen toteutukseen. Hänestä oli mukavaa nähdä lasten taiteiluja myös aivan ydinkeskustassa.

– Kyllähän nuo taiteilut, värit ja iloiset tervehdykset ylipäätään saa helposti hymyn huulille, kun ohi kävelee, Maantiehinno kertoo.

Hän toivoo tempauksen saavan jatkoa ja kehittyvän ensi vuosina, vaikkakaan sitä ei enää kyseisen hankkeen puolesta organisoida. Hänelle on ehdotettu esimerkiksi graffitiseinää, jota saisi ihan luvan kanssa käydä maalaamassa, mutta nähtäväksi jää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.