Laitilan torilla talousuutiset mietityttävät, mutta eivät lannista

0
Pia Lampolahti käy joka perjantai torilla ostamassa paikallisia tuoretuotteita. Yhteiskunnan taloudellinen tilanne ei hänen mukaansa näytä hyvältä, mutta synkkyyteen ei kannata vajota. - Kaikkien on tehtävä, mitä voidaan Suomen ja muiden ihmisten hyväksi.

Laitilan torilla on perjantaiaamupäivällä vilkasta. Ostosten lomassa vaihdetaan kuulumisia. Synkistyvät talousnäkymät ja inflaatio heijastuvat ihmisten arkeen erityisesti nousseina kuluttajahintoina.

Laitilalainen Pia Lampolahti käy joka perjantai Laitilan torilla ostamassa tuoretuotteita. Hän on huomannut, että ihmiset ovat valikoivampia hankintojen suhteen. Erityisesti häntä huolestuttaa hintojen nousun ja nousevien lainakorkojen osalta niiden ihmisten tilanne, joilla on taloudellisesti vähän liikkumavaraa.

Uhkaava taantuma ei häntä varsinaisesti pelota.

– Toki huoli yhteiskunnan hyvinvoinnista on, Lampolahti kertoo.

Lampolahti uskoo, että tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän verkostoitumista ja toisista huolehtiminen korostuu. Hän haluaa tuoda esiin positiivista näkökulmaa.

– Meillä on valtavan paljon hyvää Laitilassa. On hyvä yhteydet, tori on kaunis, paljon tuotteita. On yhteistä virtaa ja voimaa.

Hän toivoo vaikkapa toria ajatellen yleistä tilaisuutta, jossa mietittäisiin viihtyvyyden lisäämistä.

– Negatiivisuutta on aina, mutta ei me sillä päästä nousuun. Tilanne on synkkä, mutta voimme itse vaikuttaa siihen.

Torin kahvipöydässä istuu miehiä, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen, vaikka taloudellisesta tilanteesta löytyy jutun juurta.

– Pakko näitä asioita on seurata, kun niitä tulee joka tuutista.

Tulevaisuuteen he suhtautuvat varauksellisesti.

– Laita siihen, että Suomi on tulossa siihen malliin, että pöydän vanhin on tyytyväinen, että on aikaisin syntynyt.

Taantumasta pöytäseurue on vakuuttunut. Hintojen nousu kaupassa on heidän mukaansa päivittäistä. Kasvavien kulujen vaikutus yhtiövastikkeeseen arveluttaa kerrostalossa asuvaa.

– Ruoan hintojen nousu ei huoleta, sillä syön niin vähän.

Miehet nimittävät kovaksi ajaksi 1990-luvun lamaa, jolloin asuntolainojen korot nousivat jopa yli 15 prosenttiin.

– Aika rajua silloin oli pankkien keinottelu. Nyt korot ovat olemattomia.

Keskustelussa nousevat esiin Ukrainan sota, metsähakkuut ja niiden vastustaminen, sähkön hinta, energiayhtiöiden tekemät voitot ja Olkiluodon ydinvoimalan tilanne ja vienti. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Suomi on pieni pelinappula maailmassa. Kaikki maailman tapahtumat vaikuttavat myös tänne.