Maakunnan raja erottaa

0

Suomen Yrittäjät julkaisivat keskiviikkona tuoreen pk-barometrin. Yrittäjät ovat vastanneet kyselyyn kesä-heinäkuussa, kun energiakriisi ei ollut vielä täysin hahmottunut. Jos kysely tehtäisiin nyt, vastaukset olisivat varmasti erilaisia. Jo kesällä tehty pk-barometri paljastaa, että laskusuhdanteen merkkejä on ilmassa.

Mielenkiintoista barometrissä oli kuitenkin, miten paljon Varsinais-Suomea synkemmät odotukset yrittäjillä on muualla ja maassa ja esimerkiksi Satakunnassa. Suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on Varsinais-Suomessa nolla, kun se Satakunnassa on -9. Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom totesi mediatilaisuudessa, että pk-barometri on yleensä ennustanut yllättävän hyvin tulevan. Varsinaissuomalaisten myönteisemmillä odotuksilla on siis kaikupohjaa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munterilla oli tähän myös selitys. Varsinais-Suomessa kärkitoimialat ovat edelleen hyvässä vauhdissa. Isoja investointeja on käynnissä ja niitä edistetään edelleen. Täällä Vakka-Suomessa on tehty myös energiainvestointeja, jotka lupaavat hyvää. Valmet Automotive avasi viime vuonna uuden akkutehtaan Uuteenkaupunkiin. Akkutehtaan tuotanto on kasvussa. Laitilassakin on teollisuusyrityksiä, joiden vahva kasvu jatkuu. Ongelmana on yhä kuitenkin myös työvoimapula, joka saattaa jopa jarruttaa yritysten kasvua. Munter arvioi, että vaikka Suomeen tulisi lama, työvoimapula ei silti hellitä. Eläkkeelle siirtyy enemmän väkeä kuin mitä uusia työntekijöitä löytyy.

Talouden tilanne on tällä hetkellä siis ristiriitainen: taantuma jo pilkottaa. Laman aikanakin osalla yrityksistä menee aina hyvin. Mutta näiden yritysten ongelmana on työvoimapula.

Teija Uitto