Pappilalle uusi elämä

0

Yli 120-vuotias talokaunotar, Laitilan vanha pappila on ollut tyhjillään viime vuodesta alkaen. Seurakunta muutti liikekeskuksen tiloihin eli sinne, missä ihmiset eniten liikkuvat. Ratkaisu on tuttu muista seurakunnista. Esimerkiksi Raision seurakunnalla on tilat kauppakeskus Myllyssä ja Töölön seurakunnalla kauppakeskus Mall of Triplassa. Tavallaan ilmiö ei ole edes uusi. Onhan kirkotkin rakennettu aikoinaan keskelle kylää. Maailma muuttuu ja sen mukana myös seurakunnat pyrkivät muuttumaan.

Samanaikaisesti seurakunnissa pohditaan, mitä tiloja tulevaisuudessa tarvitaan. Kaikki seurakunnat inventoivat tilojaan ja turhista yritetään päästä eroon. Kiinteistöjen ylläpito on kallista. Osa seurakunnista on myynyt jopa kirkkojaan.

Vielä parikymmentä vuotta sitten Laitilan seurakunnassa oli lähes 9 000 jäsentä. Tällä viikolla jäsenmäärä on 6 432. Vaikka seurakunta teki tänä vuonna kolmatta vuotta peräkkäin ylijäämäisen tuloksen ja tilinpäätös kuvaa seurakunnan talouden tilaa vakavaraiseksi, silti seurakunnassa varaudutaan muutokseen. Pienenevä jäsenmäärä merkitsee pienempiä verotuloja. Yhtenä ratkaisuna on suunniteltu pappilan myyntiä. Kuten seurakunnan kiinteistöryhmää luotsaava Jussi Perkkola toteaa, toiminta on seurakunnalle ykkösjuttu, ei seinien omistaminen (LS 27.9.).

Laitilan pappilan seinät vain ovat tavallista koreammat. Monen mielestä rakennus on Laitilan kaunein. Seurakuntalaisilla on taloon myös vahva tunneside. Onhan vanhassa pappilassa pidetty esimerkiksi perheitten tärkeimpiä juhlia.

Nähtäväksi jää, mikä talokaunottaren kohtalo on. Tärkeintä on, että rakennus pääsee arvoiseensa käyttöön.

Teija Uitto