Pyhäranta satsaamassa isosti varhaiskasvatukseen – Henkilökunnan palkkoihin tuntuvia korotuksia

0
Arkistokuva: Riitta Salmi

Pyhäranta on parhaillaan satsaamassa isosti varhaiskasvatukseen. Ihoden uuden päiväkodin pohjatyöt ovat jo valmiina ja seinienkin pystyttäminen alkanee näinä päivinä. Lisäksi suunnitelmat Reilan päiväkodin uudisrakennuksesta ovat vs. kunnanjohtaja Merja Kosken mukaan jo pitkällä. Seuraavaksi kunta panostaa varhaiskasvatuksen henkilökuntaan. Taustalla on huoli varhaiskasvatuksen henkilökunnan riittävyydestä.

Pyhärannan kunnanhallitus päätti korottaa sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitajien että varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja. Lisäksi perustettiin kaksi varhaiskasvatuksen opettajan tointa, jotka saivat hallitukselta heti täyttöluvan.

– Kunnanhallitus oli tässä aidon yksimielinen,  Koski kertoo.

Kahden uuden opettajan palkkaamisen myötä kaikissa kunnan päiväkodeissa on kaksi opettajaa. Palkankorotuksilla yritetään paitsi houkutella uusia työntekijöitä myös kertoa jo nykyiselle henkilökunnalle, että heidän työtä arvostetaan.

– Valtuusto hyväksyi tiistaina strategian, jossa koulutukseen ja varhaiskasvatukseen on päätetty satsata. Kolme päivää myöhemmin tehtiin jo ensimmäinen strategian mukainen päätös. Päätös näytti, ettei strategia ole pelkkää sanahelinää, Koski toteaa.

Kunnanhallituksen päätöksen myötä varhaiskasvatuksen hoitajan palkkaa nostetaan 151 euroa kuukaudessa. Varhaiskasvatuksen opettajan palkka nousee 200 euroa. Palkankorotusten kustannusvaikutukset kunnalle ovat vuositasolla yhteensä 26 700 euroa. Kahden uuden opettajan palkkaamisen kustannusvaikutus on 80 000 euroa vuodessa.

Pyhäranta suunnittelee hakevansa palkkakustannuksiin tukea Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoista, joilla voitaisiin saada kohtuullistettua resurssiopettajan palkkakustannuksia.

Huoli Pyhärannan varhaiskasvatuksen tilanteesta nousi esiin elokuussa, kun päiväkodin johtaja ja varajohtaja ilmoittivat, että Päiväkoti Satakielessä ja Kirsikassa lapsiryhmät ovat kasvaneet liian suuriksi. Sama tilanne on myös Tuiskurannassa.

– Päiväkodeissa on lapsia ylipaikalla. Tilanne on laiton opettajien osalta, Koski kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei päiväkodeissa ole tällä hetkellä lain määräämää määrää varhaiskasvatuksen opettajia.