Taloyhtiöissä sähkösopimukset voimassa – Sähkön kovat hinnat eivät siirry kerrostaloasukkaiden vastikkeisiin

0
Sähkösaunan käyttö on yksi säästökohde, jos taloyhtiöissä halutaan etsiä säästöjä.

Laitilassa kerrostaloissa asuvilla on nyt onnenpäivät verrattuna rivi- ja omakotitaloasukkaisiin. Anne Rinteelä Lounaisrannikon OP-Isännöinnistä sekä toimitusjohtaja Asko Vainio Laitilan Tilikiinteistöstä kertovat molemmat, että kerrostaloyhtiöissä ei ole odotettavissa sähkön hinnan korotuksia, koska taloyhtiöissä on määräaikaiset ja yhä voimassa olevat sopimukset.

Osa taloyhtiöistä on kilpailuttanut sähkösopimukset myös niin, että asukkaiden huoneistokohtainen sähkökin hankitaan sopimuksen kautta.

Rivitaloyhtiöissä, joissa osakkeenomistajilla on sähkölämmitys ja asukkaat tekevät itse huoneistokohtaiset sähkösopimuksensa, tilanne voi olla toinen.

– Lähtökohtaisesti kaikki energian hintojen korotukset tulevat siirtymään myös taloyhtiöiden vastikkeisiin tai vuokriin jollakin aikavälillä, Rinteelä varoittaa mikäli sähkön hinnat pysyvät pitkään korkealla tasolla.

Lähes kaikissa kerrostaloyhtiöissä on lämmitysratkaisuna kaukolämpö. Laitilan lämpö korotti kaukolämmön energiamaksua 1.8.2022 alkaen. Vainio sanoo, että korotus oli kuitenkin maltillinen.

Vainion mukaan taloyhtiöissä on jo nyt pyritty tarkan euron linjauksiin, eli uusia säästökohteita ei juuri ole löydettävissä, kun ne on otettu käyttöön jo tähän mennessä.

– Esimerkiksi aurinkopaneeleita on asennettu jo ennen tätä energiakriisiä vuokrataloihin. Taloyhtiöiden pihavalaistuksessa on käytössä pienteholamput ja valaistuksen kulutus on todella marginaalinen.

Ainoa, mistä taloyhtiöt tämän energiakriisin aikana oikeastaan voisivat säästää, olisi saunan käytön vähentäminen.

– Asukkailla on kuitenkin huoli sähkön hinnasta. Siitä puhutaan lähes joka kokouksessa, Vainio kertoo.

Myös OP-Isännöinnin hoitamissa taloyhtiöissä on jo tehty energiaa säästäviä ratkaisuja.

Valaistuksessa on otettu käyttöön led-lamput, taloyhtiöiden yhteisiä kylmätiloja on purettu ja poistettu niiden vähäisen käyttöasteen takia. Rinteelä sanoo, että tämä on ollut hyvä ratkaisu, sillä kylmätilat ovat melkoisia energiasyöppöjä. Myös autonlämmityspistokkeita on uusittu ja päivitetty. Tolpissa on kellokytkimet, jolloin auto on lämmityksessä vain tietyn ajan.

– Parissa isännöitävässä kohteessa on käynnistynyt myös lämmitysjärjestelmän vaihtoon liittyvät toimet, eli siirto öljylämmityksestä johonkin muuhun lämmitysmuotoon, Rinteelä kertoo.