Tapa osoittaa arvostusta

0

Pyhäranta päätyi nostamaan varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkoja tehdäkseen päiväkodeistaan kiinnostavampia työpaikkoja ja osoittaakseen nykyisille työntekijöilleen arvostusta. Korotuksen taustalla oli myös se, että Pyhärannassa varhaiskasvatuksen hoitajien ja opettajien palkat olivat maakunnan keskitasoa alemmat. Korotuksen jälkeen varhaiskasvatuksen opettaja tienaa Pyhärannassa noin 130–140 euroa enemmän kuin esimerkiksi Laitilassa tai Uudessakaupungissa.

Varhaiskasvatusalalla työntekijöitä ei perinteisesti houkutella töihin korottamalla palkkoja. Helsinki, Vantaa ja Espoo päätyivät vuonna 2018 otsikoihin, kun Yle paljasti kaupunkien sopineen keskenään, ettei varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja koroteta. Taustalla oli huoli siitä, että varhaiskasvatuksen opettajia oli liian vähän. Palkalla kilpailemisen uskottiin heikentävän tilannetta entisestään.

Opettajien ammattijärjestö OAJ katsoi kaupunkien solmiman sopimuksen rikkovan palkkausjärjestelmää, ja varhaiskasvatuksen työmarkkina-asiamies kuvaili tilannetta kärjistäen palkkakartelliksi. Vaikka palkoilla kilpaileminen on ehkä yleisempää yksityisellä sektorilla, sitä tehdään myös julkisella puolella. Esimerkiksi lääkäreitä on jo pitkään houkuteltu kuntiin palkkoja nostamalla. Kieltämättä on erikoista, ettei samaa kilpailua voisi tehdä muilla työvoimapulasta kärsivillä aloilla.

Palkka on tietysti vain yksi tapa osoittaa arvostusta. Tosin välillä julkista keskustelua seuratessa tuntuu siltä, että sen merkitystä vähätellään liikaa. Kiitollisuus lämmittää toki, mutta jos kuukaudesta tai vuodesta toiseen tuntee, ettei työn vaativuus ja palkka ole linjassa, se ei saa pysymään tai hakeutumaan alalle.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi