Tavanomaista lämpimämpi kesä takana – Elokuun lopussa satoi rankasti, 41 milliä kerralla

0
Elokuu oli lämmin, mutta kuun lopussa lämpötilat laskivat rajusti. Syyskuun alkua vietettiin koleassa säässä.

Muistojen kirjaan taakse jäänyt kesä piirtyy lämpimänä. Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kesä eli kesä-elokuu oli tavanomaista lämpimämpi, Lapissa jopa poikkeuksellisen lämmin.

Näin myös Laitilassa. Elokuun keskilämpötila oli Laitilan Sanomille tilastoja tekevän Eero Setälän Haukan kylässä tekemien mittausten mukaan 18,5 astetta, kun keskimäärin kuukausi on pari celsius-astetta matalampi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuisia hellelukemia mitattiin jossakin päin Suomea yhteensä 19 päivänä, mikä on yli kaksinkertainen määrä vertailukauden 1991–2020 elokuihin verrattuna. Laitilassa helteessä hikoiltiin 14 päivänä.

Kuukauden ylin lämpötila, 31,7 astetta, mitattiin 16. päivänä Porin rautatieaseman havaintoasemalla. Laitilassa samana päivänä oli myös 31 astetta.

Elokuun sademäärä vaihteli maan sisällä huomattavasti, Ilmatieteen laitos kertoo. Maan etelä- ja itäosassa oli monin paikoin harvinaisen vähäsateinen elokuu.

Sitä vastoin länsirannikon läheisyydessä sadetta kertyi harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon. Eniten kuukauden aikana satoi alustavien tietojen mukaan Isojoen havaintoasemalla, 210,4 millimetriä.

Laitilassa satoi runsaasti enemmän kuin normaalisti elokuussa, mutta Isojoen lukemista jäätiin kauas. Yhteensä Haukan kylässä, Eero Setälän mittauspisteellä tuli vettä 126 milliä.

Suurin Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla mitattu vuorokausisademäärä oli 5. päivänä Seinäjoen havaintoasemalla mitattu 90,9 millimetriä. Tuolloin Setälän mittariin kertyi vettä 18 milliä, mutta 28. elokuuta Laitilassa ropisi kunnolla, yhteensä 41 milliä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonpaistetunteja oli elokuussa Pohjois-Lapin 140 tunnista etelärannikon noin 300 tuntiin. Auringonpaistetta oli tavanomaista enemmän, paikoin harvinaisen paljon.