Tavoitteena tulla seudun halutuimmaksi työpaikaksi

0
Hyvällä työpaikalla viestintä on kahdensuuntaista ja jokainen kokee tulleensa kuulluksi, tehdaspäällikkö Sami Lohisto ja henkilöstöpäällikkö Sari Vasenkari sanovat.

Pilkington Automotive Finland oy Laitilan tehdas on palkannut tämän vuoden aikana 50 uutta työntekijää. Tilauskanta on erittäin hyvä ja valmisteilla on myös tuotannon laajentaminen täysin uudelle alueelle. Kun vielä vähän aikaa sitten tehtaalla käytiin vaikeat korona-yyteet, on tehdaspäällikkö Sami Lohistolla nyt syytä hymyyn.

– Jouduimme koronan takia sanomaan irti 42 työntekijää. Nyt olemme saaneet osan heistä takaisin, osa oli jo ehtinyt löytää muuta työtä. Komponenttipula ei ole vielä täysin hellittänyt, mutta muuten tilanne on erittäin hyvä, Lohisto kertoo.

NSG Groupiin kuuluva Pilkington aloitti kesällä kunnianhimoisen hankkeen, jonka tavoitteena on kolmen vuoden sisällä olla alueen halutuin työpaikka. Hanketta vetää Sari Vasenkari henkilöstöhallinnosta.

– Olemme aloittaneet siitä, että tunnistamme hyvän työpaikan kriteerit ja sen, missä kohdin meillä on parantamisen varaa. Tässä on keskeistä se, että työntekijät kertovat itse, millainen hyvä työpaikka heidän mielestään on.

Pilkingtonin Laitilan ja Tampereen tehtaiden osaamisen kehittämisen asiantuntijaksi nimitetyn Vasenkarin mukaan on tärkeää ensin tunnistaa, mitä osaaminen missäkin kohtaa tarkoittaa. Lasialan osaaminen on kokeneiden työntekijöiden varassa, sillä alaa ei Suomessa voi opiskella missään. Lasitehtaalla aloittava uusi työntekijä on usein käynyt hakemassa kokemusta linjatyöskentelystä jossain muualla, mutta lasin käsittelyä hän alkaa opetella aakkosista kokeneen työntekijän rinnalla.

Laitilassa valmistetaan ajoneuvojen tuulilaseja linja-autoihin sekä työ- ja maatalouskoneisiin. Tuotteet menevät pääasiassa Eurooppaan, mutta myös Kanadaan, Australiaan sekä Etelä & Pohjois-Amerikkaan. Jo lähes puolessa tuulilaseista on mukana erilaista tekniikkaa kuten kaistavahteja, lämpökenttiä tai hätäpysäytysjärjestelmiin liittyviä komponentteja. Näiden toimittajana Laitilan tehdas on edelläkävijä koko maailmassa. Lohiston mukaan  tulevaisuudessa laseissa tulee varmasti olemaan älyä sekä myös erilaisia pinnoitteita.

 Laitilassa tehdään joka vuosi noin 30 000 lämmitettävää tuulilasia.

– Meille on myös tulossa täysin uusi asiakassektori, jonka merkitys on meille erittäin suuri. Valitettavasti en voi vielä kertoa siitä enempää. Sen voin sanoa, että ajoneuvoista on kyse, Lohisto mainitsee.

Sami Lohisto aloitti työt Pilkingtonilla 1995. Tuolloin syksyllä piti opintojen jälkeen suunnata YK-joukkoihin, mutta muutamaksi kuukaudeksi kaavailtu väliaikainen työ Pilkingtonilla järjestelijänä ja lasintaivuttajana jäikin pysyväksi työpaikaksi ja myöhemmin työuraksi. Tehdaspäällikkö hänestä tuli monien vaiheiden ja kokemusten kautta viime vuonna. Moni asia on lähes 30 vuoden aikana muuttunut ja yksi suurimmista on työtapaturmien väheneminen. Elokuussa Laitilan tehtaalla tuli täyteen kolme vuotta ilman yhtäkään sairauspoissaoloon johtanutta työtapaturmaa.

– Silloin alkuaikoina niitä sattui viikoittain,  usein kyse oli viiltohaavoista.

Hyvään tulokseen on päästy yhteistyöllä, sekä asettamalla eritäin kovia tavoitteita turvallisuuden parantamiseksi. Tehtaalla kaikki ovat osana turvallisuusohjelmaa ja joka kuukausi käsitellään n. 150 koko henkilöstön tekemää turvallisuushavaintoa. Vaaranpaikkoihin puututaan heti.

Yhteistyökykyä kysytään myös energiansäästössä, johon nyt aiotaan keskittyä kaikin voimin. Kallista sähköä kuluu, vaikka osa tehtaasta lämpiää öljyllä. Tuotantotilat lämmitetään lasiuuneista tulevalla hukkalämmöllä, josta osa edelleen häipyy taivaan tuuliin.

– Hukkalämmön entistä suurempi hyötykäyttö on asia, jota pitää kehittää.